2022-06-02
Gorąca czekolada z whisky
Kubek gorącej czekolady zawsze się sprawdza, szczególnie gdy szukamy czegoś, co nas rozgrzeje od środka. Dzięki whisky zrobi się jeszcze cieplej!
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
-
1
l mleka
-
1.5
łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
2
łyżki cukru
-
200
g gorzkiej czekolady
-
4
łyżki whisky
PRZYGOTOWANIE:
- Do szklanki przelać 50 ml mleka i wymieszać z mąką oraz cukrem. Czekoladę drobno posiekać.
- Pozostałe mleko wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie ciepłe, wrzucić pokrojoną czekoladę i, stale mieszając, rozpuścić ją.
- Do rozpuszczonej czekolady wlać rozrobioną w mleku mąkę. Całość podgrzewać, mieszając, aż napój nieco zgęstnieje.
- Rondelek z czekoladą zdjąć z ognia, po czym wlać whisky i dobrze wymieszać. Napój rozlać do kubków. Wierzch można udekorować bitą śmietaną lub piankami marshmallow.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy