• Gorąca czekolada z whisky
2022-06-02

Gorąca czekolada z whisky

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • z whisky

Kubek gorącej czekolady zawsze się sprawdza, szczególnie gdy szukamy czegoś, co nas rozgrzeje od środka. Dzięki whisky zrobi się jeszcze cieplej!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1

    l mleka

  • 1.5

    łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 2

    łyżki cukru

  • 200

    g gorzkiej czekolady

  • 4

    łyżki whisky

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do szklanki przelać 50 ml mleka i wymieszać z mąką oraz cukrem. Czekoladę drobno posiekać.
  2. Pozostałe mleko wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie ciepłe, wrzucić pokrojoną czekoladę i, stale mieszając, rozpuścić ją.
  3. Do rozpuszczonej czekolady wlać rozrobioną w mleku mąkę. Całość podgrzewać, mieszając, aż napój nieco zgęstnieje.
  4. Rondelek z czekoladą zdjąć z ognia, po czym wlać whisky i dobrze wymieszać. Napój rozlać do kubków. Wierzch można udekorować bitą śmietaną lub piankami marshmallow.





TO PASUJE

Hankey Bannister 12 yo

Znajdziemy w niej nuty zbożowe, akcenty miodu, rodzynek, śliwek suszonych, karmelu, pomarańczy. W smaku zaś jest bogata i bardzo przyjemna. Finisz jest lekko pikantny z nutami pomarańczy, gałki muszkatołowej i przypraw – to wynik dwunastoletniego starzenia w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.