• Deser bez pieczenia - panna cotta z frużeliną wiśniową
2023-12-06

Panna cotta z wiśniową frużeliną

  • 4 porcje
  • 30 minut + oczekiwanie
  • na wiśniówce

Przepisów na panna cottę jest wiele! Tym razem poznaj naszą zimową wersję ze słodką frużeliną z korzenną nutą i wiśniówką.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 3

    płaskie łyżeczki żelatyny

  • 3

    łyżki wody

  • 1

    szklanka śmietany 36%

  • 1

    szklanka mleka

  • 1

    laska wanilii

  • 70

    g cukru

  • 1

    opakowanie wiśni bez pestek (450 g)

  • 2

    łyżki cukru trzcinowego

  • 0.5

    łyżeczki przyprawy korzennej

  • 1

    płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 3

    łyżki wiśniówki lub likieru wiśniowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, starannie wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  2. Śmietanę i mleko przelać do rondelka, po czym wrzucić przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii oraz 70 g cukru. Całość zagotować na małym ogniu, co chwilę mieszając.
  3. Rondelek zdjąć z ognia. Następnie wyciągnąć laskę wanilii, a do śmietany dodać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, aż żelatyna dobrze się rozpuści.
  4. Przygotowaną masę przelać do szklanek lub pucharków i odstawić do ostygnięcia. Panna cottę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, by deser całkowicie stężał.
  5. Wiśnie wrzucić do rondelka, po czym zalać wiśniówką i zasypać cukrem trzcinowym oraz przyprawami korzennymi. Podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce będą miękkie.
  6. Z rondelka odlać 1/3 szklanki płynu i dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać z powrotem do wiśni i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
  7. Wiśnie odstawić do ostudzenia. Następnie frużelinę wyłożyć na panna cottę. Można podawać od razu lub włożyć jeszcze na chwilę do lodówki, by wiśnie bardziej stężały.

Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia

(fot. depositphotos)





Tagi deser ,wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.