• deser z musem malinowym
2022-10-27

Melba malinowa na nalewce

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • na nalewce

To błyskawiczny deser z kuchni francuskiej. Idealny, gdy najdzie Cię nagła ochota, by osłodzić sobie dzień.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 500

    g malin + do dekoracji

  • 1

    szklanka cukru

  • 4

    łyżki nalewki malinowej

  • 300

    g brzoskwiń w syropie

  • 1

    opakowanie lodów waniliowych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Maliny przebrać, opłukać i wrzucić do rondelka. Dodać cukier i nalewkę malinową.
  2. Owoce gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu, często mieszając, aż całkiem się rozpadną i całość zgęstnieje.
  3. Sos malinowy przełożyć do pucharków lub miseczek (można wcześniej zmiksować blenderem). Następnie dołożyć połówki brzoskwiń z puszki oraz po 1-2 gałki lodów waniliowych. Wierzch udekorować świeżymi malinami.

Sprawdź też! W malinowym chruśniaku, czyli miłosna siła maliny

(fot. depositphotos)





  • Deser można także przygotować na bazie truskawek lub wymieszać maliny z truskawkami w proporcji 1:1.
Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.