• Ciasto francuskie z nadzieniem serowym i owocami w wódce miodowej
2022-08-16

Ciasto z owocami na miodówce

  • 12 porcji
  • 25 minut
  • 35 minut
  • na miodówce

Nie musisz być mistrzem pieczenia, by wyczarować to cudo. Ciasto francuskie z serowym nadzieniem i owocami z sadu zanurzonymi w wódce miodowej poleca się do kawy.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
  • 1

    opakowanie ciasta francuskiego (375 g)

  • 500

    g serka ricotta

  • 1

    jajko

  • 1

    żółtko

  • 1

    łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 3

    łyżki cukru pudru

  • 250

    g śliwek (np. renklod)

  • 2

    jabłka

  • 1

    łyżka płynnego miodu

  • 3

    łyżki wódki miodowej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Blaszkę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć ciasto francuskie, lekko rozwałkować i zawinąć wszystkie krawędzie do góry, formując wyższy brzeg.
  2. Ricottę przełożyć do miski, po czym wbić 1 jajko oraz wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać łyżką na gładką masę i rozsmarować ją równomiernie na cieście.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Owoce umyć i osuszyć. Ze śliwek usunąć pestki, a z jabłek gniazda nasienne. Owoce pokroić w cienkie plasterki.
  4. Miód dokładnie wymieszać z wódką miodową. Plastry owoców maczać w zalewie (jej nadmiar strząsnąć) i układać na masie serowej. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  5. Ciasto włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż brzegi się zrumienią, a nadzienie serowe zetnie.

Sprawdź też! Ciasto z wiśniowym nadzieniem na winie





TO PASUJE

Miodonka Jakob Haberfeld

To wódka smakowa produkowana na bazie naturalnego miodu – półwytrawna i rozgrzewająca. Ma bardzo delikatny smak z wyczuwalną nutą propolisu, krupniku i chrzanu. Finisz jest słodki i miodowy. Polecana ze szczyptą przypraw korzennych, idealna jako składnik nie tylko drinków, ale również jako dodatek do grzańców, herbat oraz deserów.

Tagi wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.