• włoski deser semifreddo z malinami
2022-08-29

Semifreddo z malinami

  • 6 porcji
  • 35 minut + oczekiwanie
  • z likierem

Jeden z najlepszych włoskich deserów. Nie wymaga pieczenia, jest bardzo owocowy i kremowy. Od siebie dodaliśmy jedynie odrobinę likieru jajecznego.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 6
  • 330

    g śmietany 36% (dobrze schłodzonej)

  • 4

    żółtka

  • 2

    białka

  • 3

    łyżki cukru pudru

  • 30

    g maślanych ciastek

  • 1

    łyżka likieru jajecznego

  • 200

    g malin

  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1.  Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciastka maślane pokruszyć.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić, po czym połączyć łyżką z koglem-moglem. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek. Na końcu wmieszać likier.
  3. Keksówkę o wymiarach ok. 9 x 13 cm wyścielić folią spożywczą, po czym wylać połowę masy. Wyłożyć pokruszone ciastka maślane i połowę malin. Delikatnie wmieszać w masę.
  4. Na wierzch wylać pozostałą masę i deser przykryć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 5 godzin. Przed podaniem wyjąć z folii i udekorować resztą malin.

Sprawdź też! Owocowy zawrót głowy! 5 przepisów na domowe sorbety





  • Do tego włoskiego deseru zamiast ciastek dodaje się także pokruszone bezy. Do masy można też wrzucić garść drobno posiekanych pistacji.
Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.