• Brownie z wódką
2022-06-03

Brownie z wódką

  • 12 porcji
  • 45 minut
  • 50-60 minut
  • na wódce

To jeden z ulubionych deserów wszystkich łasuchów. Jak można oprzeć się czekoladzie? To przecież niemożliwe! To w końcu ona sprawia, że życie jest pyszniejsze.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
  • 300

    g dobrej jakości gorzkiej czekolady (zawartość kakao co najmniej 75%)

  • 150

    g mąki pszennej

  • 2

    płaskie łyżki kakao

  • 150

    g masła

  • 6

    jajek (rozmiar M)

  • 250

    ml mleka

  • 1

    łyżka ekstraktu z wanilii

  • 2

    łyżki wódki

  • 200

    g cukru

  • 125

    g śmietany 36%

  • 100

    g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

  1. 250 g gorzkiej czekolady połamać i przełożyć do rondelka. Dołożyć pokrojone w kostkę masło, mleko, ekstrakt z wanilii oraz wódkę.
  2. W większym garnku zagotować odrobinę wody, po czym zmniejszyć ogień. Na garnku umieścić rondelek z czekoladą i podgrzewać na parze wodnej, mieszając, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą i powstanie jednolita masa. Odstawić.
  3. Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i ucierać mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  4. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i delikatnie połączyć łyżką. Następnie stopniowo dodawać masę czekoladową, stale mieszając.
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC (grzałka góra-dół). Formę o średnicy ok. 26 cm wyścielić pergaminem i wypełnić przygotowanym ciastem. Piec przez 50-60 minut. Gotowe brownie wyjąć z piecyka i ostudzić.
  6. Pozostałą gorzką czekoladę posiekać razem z mleczną i przełożyć do rondelka. Wlać śmietanę. Składniki podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, by się nie przypaliły (polewę można też przygotować w kąpieli wodnej). Gdy polewa będzie gotowa, udekorować nią wierzch brownie. Ciasto można też ozdobić świeżymi owocami.





  • Rozpuszczanie składników na parze nazywa się kąpielą wodną. Tak często przygotowuje się polewy i masy. Dzięki tej metodzie unikniemy ryzyka przypalenia. Trzeba jednak uważać, by dno naczynia, w którym znajdują się składniki, nie dotykało bezpośrednio wrzątku, szczególnie jeśli jednym z nich są jajka – mogą się ściąć. Pamiętajmy też, by zawsze używać naczynia, które nie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.