2022-09-17
Szarlotka w szklance
Pyszne jabłka w cynamonie i miodzie, również pitnym, przekładane delikatnym kremem. Słodka przyjemność!
SKŁADNIKI
- 4
jabłka
- 1.5
łyżki miodu
- 2
łyżki miodu pitnego lub miodówki/pigwówki
- 1.5
łyżeczki cynamonu
- 2
łyżeczki skórki z pomarańczy
- 200
g śmietany 30%
- 100
g sera ricotta
- 2
łyżeczki cukru pudru
- 1
łyżka masła
orzechy włoskie do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka dokładnie umyć i obrać ze skórki. Owoce pokroić w małą kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło i wrzucić jabłka, po czym dodać miód, cynamon, skórkę z pomarańczy oraz alkohol. Prażyć ok. 10 minut, mieszając, aż jabłka będą miękkie.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dołożyć ricottę i całość zmiksować.
- Do szklanek wykładać na przemian po kilka łyżek masy serowej i prażonych jabłek. Wierzch udekorować orzechami włoskimi.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy