2023-08-10
Śliwki duszone na whisky
Whisky naprawdę potrafi nieźle zainspirować, na przykład do takich słodko-wytrawnych przekąsek. Spróbujcie raz, a przepadniecie!
SKŁADNIKI
-
8
dużych śliwek
-
100
ml whisky
-
100
ml wody
-
1
łyżeczka cynamonu
-
40
g cukru trzcinowego
-
feta lub ser pleśniowy do podania
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelnię wlać wodę i dodać cukier oraz cynamon. Dobrze wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Śliwki opłukać i przekroić na pół, po czym wyłożyć na patelnię przekrojoną stroną do dołu. Dusić ok. 2 minut.
- Następnie śliwki odwrócić i podlać whisky. Podgrzewać przez 3-5 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
- Śliwki przełożyć do innego naczynia i odstawić na 2 minuty, po czym na każdej połówce ułożyć po kawałku fety lub sera pleśniowego. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
Sprawdź też! 7 łatwych i pysznych przepisów z whisky
(fot. depositphotos)
- Śliwki można też podawać całkiem na słodko z kremem whisky. 300 g kremówki należy zmiksować z 20 g cukru pudru oraz 50 ml whisky na gęstą pianę. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania śliwek, żeby masa nieco stężała.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy