2024-12-18
Śledź z jabłkiem
Nie ma co ukrywać – śledź z jabłkiem to jedno z tych dań, które albo się uwielbia, albo nie do końca rozumie. Ale jeśli jesteś w pierwszej grupie, to wiesz, że ten duet to coś więcej niż tylko prosty przepis.
SKŁADNIKI
-
300
g filetów śledziowych
-
1
jabłko
-
0.5
pora
-
3
łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie filety osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Por umyć i drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki wrzucić do śledzia.
- Całość zalać oliwą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Sałatkę można podawać udekorowaną kawałkami jabłek i czerwonej cebuli.
Sprawdź też! 6 szybkich przepisów na udaną domówkę!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy