2025-03-20
Sałatka z rumowymi krewetkami
Macie ochotę pochrupać coś razem? Oto pyszna sałatka z krewetkami duszonymi z odrobiną białego rumu i skropiona limonkowym sosem winegret. Pycha!
SKŁADNIKI
- 200
g obranych i oczyszczonych krewetek
- 1
duża garść rukoli
- 1
duża garść szpinaku lub roszponki
- 2
łyżki soku z cytryny
- 2
łyżki białego rumu
- 1
łyżka masła
kilka pomidorków koktajlowych
- 0.5
dojrzałego awokado
- 3
ząbki czosnku
- 1
limonka
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- 1
łyżeczka miodu
- 1
łyżeczka startego imbiru
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mrożone krewetki należy wcześniej rozmrozić. Awokado obrać i pokroić. Opłukane pomidorki koktajlowe przeciąć na pół.
- Na patelni rozpuścić masło, po czym dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Chwilę smażyć.
- Następnie wrzucić krewetki, skropić sokiem z cytryny i podlać rumem. Dusić do miękkości. Na końcu oprószyć solą oraz pieprzem.
- Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak lub roszponkę przełożyć do 2 talerzy. Dodać awokado i pomidorki koktajlowe. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć krewetki.
- Przygotować winegret: z limonki wycisnąć sok i połączyć z oliwą z oliwek, miodem oraz imbirem. Doprawić do smaku.
- Sałatkę podawać z limonkowym sosem. Wierzch można dodatkowo posypać drobno startym parmezanem.
Sprawdź też! Krewetki w panko na „shocie”
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy