• Roladki wołowe w sosie aromatyzowanym czerwonym winem.
2024-06-27

Roladki wołowe w ciemnym sosie na winie

  • 8 porcji
  • 40 minut
  • 90 minut
  • na winie

Klasyka – rolada wołowa, ale tym razem w aromatycznym, gęstym sosie na czerwonym winie.

SKŁADNIKI
  • 800

    g polędwicy wołowej

  • 8

    łyżek musztardy

  • 8

    plasterków boczku

  • 4

    ogórki kiszone

  • 2

    łyżki oleju roślinnego

  • 4

    łyżki masła

  • 0.5

    szklanki pokrojonej w kostkę marchewki

  • 0.5

    szklanki pokrojonego w kostkę selera

  • 0.5

    szklanki pokrojonej w kostkę cebuli

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    szklanka czerwonego wina

  • 2

    szklanki bulionu wołowego

  • 1

    łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2

    suszone liście laurowe

  • 6

    łyżek mąki pszennej

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wołowinę pokroić na 8 plasterków i rozbić na cienkie płaty. Ogórki pokroić w ćwiartki.
  2. Każdy płat posmarować musztardą i ułożyć po 1 plastrze boczku. Na wierzch wykładać odrobinę cebuli (resztę zostawić do sosu) i po 2 kawałki ogórka kiszonego.
  3. Mięso ciasno zwijać, formując roladki, a na końcu spiąć wykałaczkami. Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC.
  4. Na patelni żaroodpornej rozgrzać olej i ułożyć na nim roladki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Mięso wyjąć i ułożyć na talerzu.
  5. Na tłuszczu po smażeniu mięsa rozpuścić 2 łyżki masła, a następnie zrumienić cebulę z marchewką, selerem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Składniki na patelni zalać czerwonym winem i gotować ok. 2 minut, od czasu do czasu mieszając.
  7. Następnie wlać bulion i koncentrat pomidorowy oraz dodać liście laurowe. Zagotować.
  8. Podsmażone roladki zanurzyć w bulionie, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok. 90 minut do miękkości mięsa.
  9. Gotowe roladki wyjąć, a płyn z pieczenia przecedzić przez sitko do miski. Pozostałe masło rozpuścić na patelni i połączyć z mąką.
  10. Mieszając, do zasmażki stopniowo dodawać płyn z duszenia mięsa. Całość zagotować i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  11. Z roladek usunąć wykałaczki i zanurzyć je w sosie. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź też! Jak dobierać wino do wołowiny? Wskazówki dla smakoszy

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Cabernet sauvignon

To wino o intensywnym smaku, z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki, śliwki i przypraw – ma w sobie nuty pieprzu, goździków, wanilii, które pochodzą z dojrzewania w dębowych beczkach. Doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami mięsnymi, zwłaszcza z wołowiną.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.