• polenta z grzybami
2023-08-24

Polenta z grzybowym ragu na winie

  • 2 porcje
  • 50 minut
  • z winem
  • bez mięsa

Polenta to danie pochodzące z Włoch, ale z polskimi grzybami jest jeszcze pyszniejsza. To prawdziwy festiwal smaków na talerzu!

SKŁADNIKI
  • 30

    g suszonych borowików

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 1

    szalotka

  • 2

    ząbki czosnku

  • 200

    g mieszanych leśnych grzybów

  • 2

    liście laurowe

  • 2

    łyżeczki mąki pszennej

  • 60

    ml czerwonego wina wytrawnego

  • 500

    ml bulionu warzywnego

  • 1

    szklanka kaszy kukurydzianej

  • 1.5

    łyżki masła

  • kozi serek do podania

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Suszone grzyby zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić na 30 minut. W międzyczasie świeże grzyby oczyścić i pokroić. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Namoczone grzyby odcedzić (płyn odstawić) i odcisnąć nadmiar wody.
  2. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić szalotkę, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
  3. Do składników na patelni dodać świeże grzyby oraz liście laurowe. Całość podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut, często mieszając.
  4. Składniki oprószyć mąką i podsmażać ok. 2 minut. Następie wrzucić odciśnięte borowiki i wlać wino. Całość wymieszać i gotować, stale mieszając, na dużym ogniu, aż płyn się zredukuje.
  5. Grzyby zalać płynem z moczenia borowików i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż sos będzie gęsty i aromatyczny. Na koniec wyjąć liście laurowe i całość doprawić solą oraz pieprzem.
  6. Przygotować polentę: w garnku zagotować bulion warzywny z 500 ml wody. Wrzucić kaszę kukurydzianą i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając, aż zgęstnieje. Na końcu dodać masło i starannie połączyć oraz doprawić do smaku.
  7. Polentę przełożyć na talerze, po czym na wierzch wyłożyć grzyby. Całość posypać rozdrobnionym kozim serkiem.

Sprawdź też! Wino i grzyby – poznaj najlepsze pary!

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Barolo

Smakuje jak żadne inne wino na świecie.  Dobrze wykonane barolo urzeka aromatami fiołków, lasu, dojrzałych wiśni i jeżyny. Nie brakuje mu też bardziej ziołowych akcentów, dlatego tak dobrze łączy się z grzybami. Na podniebieniu wino jest harmonijne, wyważone, pełne z aksamitną taniną.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.