• pieczeń wołowa w czerwonym winie
2025-08-14

Pieczeń wołowa w winie

  • 6 porcji
  • 40 minut + oczekiwanie
  • 60-75 minut
  • na winie

Rostbef i czerwone wino, któremu nie brakuje tanin, to zawsze dobry duet. Trudno o bardziej eleganckie połączenie w kuchni.

SKŁADNIKI
  • 2

    kg rostbefu

  • 4

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżka soli

  • 1.5

    łyżeczki brązowego cukru

  • 2

    łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 2

    łyżki masła

  • 1

    cebula

  • 8

    gałązek tymianku

  • 250

    ml czerwonego wina

  • 500

    ml bulionu wołowego

  • 1

    łyżka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso opłukać i dobrze osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim wołowinę. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Cebulę pokroić w paski, a masło w plasterki.
  2. W miseczce połączyć sól, brązowy cukier i czarny pieprz. Rostbef posmarować oliwą z oliwek z każdej strony, a następnie posypać przygotowaną mieszanką przypraw. Piekarnik rozgrzać do temp. 230°C.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę i gałązki tymianku, po czym wlać czerwone wino. Na środku ułożyć wołowinę, a na jej wierzchu równomiernie rozłożyć plasterki masła.
  4. Mięso wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 135°C i piec przez 45-60 minut (warto mieć termometr do mięsa – temperatura w środku powinna wynosić 49°C).
  5. Pieczeń wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Odstawić na 15 minut (temperatura wewnętrzna mięsa powinna osiągnąć ok. 55°C – stopień średnio krwisty).
  6. Zawartość naczynia żaroodpornego przelać do garnka. Usunąć gałązki tymianku. Podgrzewać.
  7. Bulion dokładnie wymieszać z mąką, aż powstanie gładka masa i wlać do zawartości garnka. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać jako dodatek do pieczeni.

Czytaj także! Jak dobierać wino do wołowiny? Wskazówki dla smakoszy

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Cabernet sauvignon

To wino z charakterem, które potrafi dotrzymać kroku soczystemu, średnio krwistemu rostbefowi. Jego wyraźne taniny pięknie „czyszczą” podniebienie po każdym kęsie, a głębokie nuty czarnej porzeczki i śliwki łączą się z aromatem tymianku, czosnku i maślanego sosu. Jeśli trafisz na butelkę dojrzewaną w beczce, dostaniesz dodatkowo szczyptę wanilii i cedru, które dodadzą całości elegancji.

Dowiedz się więcej! Cabernet sauvignon – król czerwonych win. Kompletny przewodnik




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.