• Gicz cielęca - włoski przepis na winie
2023-03-16

Ossobuco – gicz cielęca po włosku

  • 2 porcje
  • 1 i 1/2 godziny
  • na winie

Danie pochodzi z Lombardii – jego nazwę można przetłumaczyć jako kość z dziurką. Idealny przepis, by zaimponować drugiej połowie.

SKŁADNIKI
  • 2

    grube plastry giczy cielęcej z kością (po ok. 300 g)

  • 500

    ml bulionu wołowego

  • 100

    g cebuli

  • 50

    ml wytrawnego wina białego

  • 50

    g mąki pszennej

  • 40

    g masła

  • 50

    ml oliwy z oliwek

  • 1

    pęczek natki pietruszki

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    cytryna

  • 1

    garść mrożonego zielonego groszku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać, pociąć w piórka i zeszklić na 1/2 oliwy. Następnie dodać 1/2 wina i dusić na średnim ogniu, mieszając, ok. 5 minut. Zrumienioną cebulę przełożyć do miseczki.
  2. Na talerzyku wymieszać mąkę ze szczyptą soli i pieprzu, a następnie obtoczyć w niej mięso.
  3. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę z masłem i wyłożyć cielęcinę. Smażyć ok. 4 minut, po czym przewrócić na drugą stron. Smażyć ok. 2 minut.
  4. Mięso podlać pozostałym winem i dusić, aż alkohol odparuje. Następnie wlać bulion i dołożyć cebulę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut.
  5. Plastry cielęciny odwrócić na drugą stronę (wrzucić groszek, jeśli używamy) i dusić pod przykryciem kolejne 35 minut.
  6. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz startą skórką z cytryny. Przygotowaną mieszanką posypać mięso. Podawać od razu po przygotowaniu.

Sprawdź też! Kuchnia włoska. 5 przepisów na romantyczny wieczór prosto ze słonecznej Italii

(fot. depositphotos)





  • Każdy plaster mięsa można naciąć na tkance łącznej, by nie zwijał się w trakcie smażenia.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.