2023-03-16
Ossobuco – gicz cielęca po włosku
Danie pochodzi z Lombardii – jego nazwę można przetłumaczyć jako kość z dziurką. Idealny przepis, by zaimponować drugiej połowie.
SKŁADNIKI
- 2
grube plastry giczy cielęcej z kością (po ok. 300 g)
- 500
ml bulionu wołowego
- 100
g cebuli
- 50
ml wytrawnego wina białego
- 50
g mąki pszennej
- 40
g masła
- 50
ml oliwy z oliwek
- 1
pęczek natki pietruszki
- 2
ząbki czosnku
- 1
cytryna
- 1
garść mrożonego zielonego groszku (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać, pociąć w piórka i zeszklić na 1/2 oliwy. Następnie dodać 1/2 wina i dusić na średnim ogniu, mieszając, ok. 5 minut. Zrumienioną cebulę przełożyć do miseczki.
- Na talerzyku wymieszać mąkę ze szczyptą soli i pieprzu, a następnie obtoczyć w niej mięso.
- Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę z masłem i wyłożyć cielęcinę. Smażyć ok. 4 minut, po czym przewrócić na drugą stron. Smażyć ok. 2 minut.
- Mięso podlać pozostałym winem i dusić, aż alkohol odparuje. Następnie wlać bulion i dołożyć cebulę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut.
- Plastry cielęciny odwrócić na drugą stronę (wrzucić groszek, jeśli używamy) i dusić pod przykryciem kolejne 35 minut.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz startą skórką z cytryny. Przygotowaną mieszanką posypać mięso. Podawać od razu po przygotowaniu.
Sprawdź też! Kuchnia włoska. 5 przepisów na romantyczny wieczór prosto ze słonecznej Italii
(fot. depositphotos)
- Każdy plaster mięsa można naciąć na tkance łącznej, by nie zwijał się w trakcie smażenia.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy