• Pyszna wołowina w lepiącym sosie z sake
2023-03-24

Wołowina teriyaki z sake

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • z sake

Szukasz ciekawych smaków? Ten przepis otworzy przed Tobą nowe doznania kulinarne i to w ekspresowym tempie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 250

    g polędwicy wołowej

  • 2.5

    łyżki sosu sojowego

  • 2.5

    łyżki sake

  • 2

    łyżki cukru

  • 2

    łyżki słodkiego wina

  • 1

    łyżeczka mąki kukurydzianej

  • 1

    łyżeczka wody

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wołowinę pokroić w paski lub w kostkę (ciąć w poprzek włókien). 1/2 łyżki sosu sojowego wymieszać z 1/2 łyżki sake, a następnie powstałą marynatą natrzeć mięso. Odstawić na 5 minut.
  2. Mąkę kukurydzianą rozrobić w 1 łyżeczce wody. Pozostały sos sojowy oraz sake wlać do rondelka i połączyć z cukrem, słodkim winem oraz mąką kukurydzianą.
  3. Składniki doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym zdjąć z palnika.
  4. Wołowinę mocno zrumienić na rozgrzanym na patelni oleju. Mięso wyjąć i obtoczyć w przygotowanym sosie. Podawać z ryżem.

Sprawdź też! Łosoś teriyaki ze szparagami

(fot. depositphotos)





  • Jeśli chcemy całkowicie zachować oryginalny smak dania, warto użyć wina ryżowego – czasami dostępne jest w marketach przy produktach kuchni azjatyckiej.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.