• łosoś w sosie teryiaki
2023-05-08

Łosoś teriyaki ze szparagami

  • 2 porcje
  • 35 minut
  • 10 minut

Pyszny aromatyczny łosoś podawany z chrupiącymi szparagami oraz kieliszkiem białego wina.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    filety z łososia ze skórą (po 200 g)

  • 1

    pęczek zielonych szparagów

  • 2

    łyżki sosu sojowego

  • 1

    łyżka płynnego miodu

  • 2

    łyżki soku z cytryny

  • 1

    łyżka oleju rzepakowego

  • 1

    ząbek czosnku

  • 1

    łyżeczka mielonego imbiru

  • masło klarowane do smażenia

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny oraz olejem, po czym przelać na patelnię i podgrzać.
  2. Do sosu na patelni dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielony imbir. Całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia, często mieszając. Przecedzić przez sitko.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  4. Szparagi oprószyć solą i pieprzem, po czym skropić oliwą z oliwek. Piec ok. 10 minut.
  5. Filety z łososia opłukać, osuszyć i oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem. Rybę smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym ok. 5 minut z każdej strony.
  6. Łososia zalać sosem teriyaki i podgrzewać przez 5 minut, przewracając filety na drugą stronę. Rybę można posypać posiekaną dymką. Podawać ze szparagami. Można też serwować na ugotowanym ryżu.

Sprawdź też! Jakie wino do ryby? Najlepsze połączenia!





TO PASUJE

Gewürztraminer

To białe, bardzo aromatyczne wino, które doskonale komponuje się z tłustymi rybami. Ma jasnosłomkową barwę i wyraźnie różany aromat. W smaku natomiast można wyczuć lekkie nuty cytrusowe, z owocowo-korzennym finiszem. Wina z tego szczepu są szczególnie polecane do kuchni azjatyckiej.

Sprawdź też! Gewürztraminer – niezwykłe wino, które pachnie różą




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.