• Pieczone szparagi
2023-05-08

Szparagi w szynce parmeńskiej

  • 2 porcje
  • 10 minut
  • 15 minut

Wspólne śniadanie w łóżku? Przecież to brzmi jak czyste szczęście, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się szparagi.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 15

    zielonych szparagów

  • 5

    plasterków szynki parmeńskiej

  • 5

    plasterków sera żółtego

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek.
  2. Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym odłamać zdrewniałe końce (pod naciskiem pękną w dobrym miejscu).
  3. Po 3 szparagi owinąć najpierw plasterkiem sera żółtego, a następnie szynki parmeńskiej.
  4. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, delikatnie skropić oliwą z oliwek, a na końcu oprószyć solą i pieprzem.
  5. Szparagi piec ok. 15 minut, aż ser się roztopi, a szynka lekko zrumieni. Podawać na ciepło.

Sprawdź też! Szparagi – warzywo, które wzmaga apetyt na seks!








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.