Inspiracje
Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą!
Tequila to nie tylko Margarita! Ten meksykański trunek nie tylko może być bazą do drinków, ale też świetnie sprawdza się w kuchni!
Tequila to meksykańska wódka o mocy 35-55% produkowana z pnia błękitnej agawy. Charakteryzuje się aromatem świeżej agawy i trawy cytrynowej, a w smaku dodatkowo pojawiają się miodowe nuty, podkreślone cytrusami. Ten wyjątkowy profil aromatyczno-smakowy sprawia, że dania nabierają swojego niepowtarzalnego charakteru.
Uwielbiamy gotować z tequilą! Poznajcie nasze ulubione przepisy z meksykańskim duchem i dajcie się zainspirować!
Chili con carne z tequilą
To tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Bazą jest mielone mięso wołowe. Nie może zabraknąć też kukurydzy, pomidorów, czerwonej fasoli i oczywiście papryczki chili.
Do naszego chili con carne dodaliśmy dodatkowo tequilę, żeby jeszcze bardziej podkreślić jego meksykańskie pochodzenie. Warto podawać je z nachosami lub plackami tortilli. W takim wydaniu to bardzo imprezowe danie!
Krewetki w tempurze z tequilą
Polecamy je szczególnie na domówkę lub do wieczornego seansu filmowego we dwoje. To bardzo szybka i prosta przekąska, którą można przygotować nawet w środku tygodnia.
Starannie oczyszczone krewetki obtaczamy w cieście z dodatkiem tequili, kilka chwil na gorącym oleju i już można je podawać z frytkami oraz ulubionym dipem! Prosty przepis, ale z kulinarnym twistem! Dla tych, co nie lubią nudy, nawet w kuchni.
Udka w tequili i sezamie
To jeden z naszych hitów kulinarnych! Soczyste mięso zanurzone w miodowej zalewie z tequilą i imbirem… Palce lizać! Te udka naprawdę mają charakter! Ale nie ma się co dziwić. Wszędzie tam, gdzie pojawia się tequila, robi się temperamentnie.
Te udka najlepiej smakują w większym gronie przy toaście z kieliszkiem tequili.
Krem z czerwonej papryki z tequilą
Zupa wcale nie musi być nudna, a oto dowód. Czerwona papryka i tequila w jednym garze? Tak! Co za ogień!
Wystarczyła już niewielka ilość tequili, by zwykłą zupę krem zmienić w kulinarne odkrycie. Alkohol dodajemy dopiero pod koniec gotowania, by jego cytrusowe-miodowe nuty nie uleciały za bardzo w trakcie podgrzewania.
Krem serwujemy z kleksem gęstego jogurtu oraz dekorujemy gałązką rozmarynu. Dla tych, co lubią sobie coś pochrupać, świetny będzie dodatek grzanek czosnkowych.
Kurczak z limonką i chili
Te szaszłyki również inspirowane były meksykańskimi smakami. Mięso piecze się w piekarniku w soku z limonki oraz tequili, a ognia dodaje odrobina papryczki chili. W trakcie pieczenia marynata z limonki redukuje się, tworząc gęsty sos obtaczający mięso.
Latem kurczaka z limonką można przygotować na ruszcie. Wtedy zalewa, w której pieczemy szaszłyki, służy nam jako marynata. Równomiernie polewamy nią mięso i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie kurczaka rumienimy na dobrze rozgrzanym grillu.
Serowe placuszki z meksykańską nutą
Bardzo prosty przepis na śniadaniowe placki z drobnym meksykańskim akcentem – tequilą oczywiście.
Placuszki są banalnie proste do przyrządzanie – ich bazą jest serek kanapkowy, jajka i mąka oraz tequila. Najlepiej smakują z dodatkiem sezonowych owoców. My uwielbiamy je najbardziej z figami polane płynnym miodem. Czy można sobie wymarzyć lepsze śniadanie?
Lody Margarita
Wyobraźcie sobie jeden z najsłynniejszych drinków na świecie w postaci domowych lodów. W naszej kuchni nie ma żadnych granic! Zamieniliśmy sławną Margaritę w lodowy deser, który nas ochłodzi w letnie popołudnie.
Zobaczcie, jak prosto można je przygotować! Zajmie Wam to naprawdę chwilę. Trzeba będzie się tylko uzbroić w cierpliwość, gdy lody będą się chłodzić w zamrażarce. Ale ten czas można urozmaicić sobie płynna Margaritą, prawda?
Mus czekoladowy z tequilą
Czy istnieje na świecie ktoś, kto nie lubi czekolady? My nikogo takiego nie spotkaliśmy, więc jesteśmy przekonani, że ten deser przypadnie Wam do gustu!
Tequila idealnie pasuje do czekolady! Spróbujcie raz, a chętnie będziecie wracać do tego przepisu. Przed podaniem deser polecamy schłodzić w lodówce, by nabrał idealnej konsystencji. Nie zapomnijcie zwieńczyć go bitą śmietaną!