2024-12-23
Chili con carne z tequilą
Świetne imprezowe danie, które nieźle rozgrzewa atmosferę dzięki chili oraz… tequili.
SKŁADNIKI
-
500
g mielonej wołowiny
-
1
puszka krojonych pomidorów
-
1
mała puszka kukurydzy
-
1
puszka czerwonej fasoli
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
250
ml passaty
-
60
ml tequili
-
1
łyżka papryki chili w proszku
-
1.5
łyżeczki mielonego kminku
-
1
łyżeczka soli
-
0.5
łyżeczki pieprzu cayenne
-
oliwa z oliwek do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie wrzucić mięso i podsmażać na złoty kolor (jeśli mięso puściło wodę, należy ją odlać).
- Do mięsa dodać pomidory z zalewą, osączoną fasolę i kukurydzę, passatę oraz tequilę. Następnie doprawić chili, pieprzem cayenne, kminkiem, solą oraz pieprzem.
- Całość dusić ok. 20 minut pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a sos odrobinę zgęstnieje.
Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą
(fot. depositphotos)
- Chili con carne to bardzo imprezowe danie, szczególnie z tequilą. Możesz serwować je z plackami tortilli oraz nachosami.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy