2022-06-01
Krem z czerwonej papryki z tequilą
Co za ogień! Czerwona papryka i tequila w jednym garze? Tak! I wyszło bardzo smacznie. Gotowi na nowe spotkanie kulinarne?
SKŁADNIKI
-
2
cebule
-
4
łyżki tequili
-
5
ząbków czosnku
-
4
czerwone papryki
-
2
puszki krojonych pomidorów
-
4
liście laurowe
-
3
ziarna pieprzu
-
8
łyżek oliwy
-
4
łyżki jogurtu greckiego
-
300
ml wody
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Papryki umyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pociąć w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
- Cebulę zeszklić na 1/2 oliwy. Następnie dołożyć czosnek i całość przez chwilę podsmażać. Składniki przełożyć do garnka.
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy i wrzucić paski papryki. Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu, często mieszając. Paprykę dołożyć do cebuli.
- Do garnka dołożyć pomidory z puszki razem z zalewą, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz 300 ml wody. Gotować przez 15 minut na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć liście laurowe i ziarna pieprzu. Zupę zmiksować za pomocą blendera, po czym wlać tequilę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Krem paprykowy przelać do misek. Każdą porcję podawać z łyżką jogurtu greckiego.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy