2022-10-06
Serowe placuszki z meksykańską nutą
Bardzo prosty przepis na śniadaniowe placki z drobnym meksykańskim akcentem, czyli tequilą. Szybko i smacznie – to lubimy!
SKŁADNIKI
-
300
g śmietankowego serka kanapkowego (np. Almette)
-
3
jajka
-
3
łyżki mąki pszennej
-
2
łyżeczki tequili
-
1
łyżka cukru pudru
-
oliwa z oliwek do smażenia
-
3
świeże figi do podania
-
płynny miód do polania
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek i wymieszać z serkiem, tequilą oraz mąką.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Pianę z białek połączyć z masą serową za pomocą łyżki.
- Patelnię posmarować niewielką ilością oliwy, po czym łyżką wykładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Gdy spód się podpiecze, placki obrócić na drugą stronę i przez chwilę podsmażać na złoty kolor.
- Placuszki podawać polane miodem i z pokrojonymi figami.
Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy