2024-04-29
Kurczak z limonką i chili
Pyszne, soczyste szaszłyki – mięso piecze się w soku z limonki i tequili. Ognia dodaje odrobina chili.
SKŁADNIKI
-
2
filety z kurczaka
-
0.5
limonki
-
0.5
łyżki płynnego miodu
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
2
łyżki tequili
-
1
ząbek czosnku
-
1
papryczka chili
-
2
łyżki liści kolendry (opcjonalnie)
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Mięso opłukać i osuszyć, po czym pokroić w dużą kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem. Chili oraz kolendrę drobno posiekać.
- Z limonki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, oliwę, tequilę oraz kolendrę. Wymieszać.
- Kawałki kurczaka nabić na patyczki do szaszłyków i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Następnie zalać je przygotowaną zalewą na tequili. Szaszłyki dobrze w niej obtoczyć.
- Mięso wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 35-40 minut. Co 10 minut szaszłyki odwracać na drugą stronę, aby zrumieniły się równomiernie.
Sprawdź też! Tequila chicken w migdałowej panierce
(fot. depositphotos)
- Podczas pieczenia marynata z limonki powinna się zredukować, tworząc gęsty sos obtaczający mięso. Jeżeli tak się nie stało (np. mięso puściło zbyt dużo wody), można przelać ją do rondelka i zredukować na kuchence – na końcu wystarczy z powrotem wlać do mięsa i chwilę podpiekać.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy