2023-02-16
Małże duszone w piwie
Z winem mają bardzo romantyczne oblicze, ale w tej wersji małże też smakują znakomicie. Idealna przystawka lub przekąska do filmu.
SKŁADNIKI
-
1
kg małży
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
100
g wędzonego boczku
-
2
szalotki
-
2
ząbki czosnku
-
150
ml jasnego piwa
PRZYGOTOWANIE:
- Świeże małże należy wrzucić do zimnej osolonej wody na 20 minut, po czym przepłukać wodą bez soli. Mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać.
- Boczek pokroić w małą kostkę i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Dodać drobno posiekane szalotki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 2 minut.
- Do boczku wrzucić małże i wlać piwo. Dusić po przykryciem przez 5-7 minut, aż małże się otworzą – te, które nie otworzą się podczas gotowania, należy wyrzucić. Podawać z bagietką.
Sprawdź też! Małże – przysmak z morskich głębin
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy