2024-04-18

Kurczak Cacciatore – sposób na włoski obiad

  • 8 porcji
  • 40 minut
  • 35 minut
  • na winie

Rustykalny, wolno gotowany kurczak z warzywami w aromatycznym włoskim sosie Cacciatore. To danie nie karmi tylko ciała, ale i duszę!

SKŁADNIKI
  • 8

    udek kurczaka

  • 0.5

    szklanki mąki pszennej

  • 1

    duża cebula

  • 6

    ząbków czosnku

  • 200

    g pieczarek

  • 2

    czerwone papryki

  • 180

    ml wytrawnego czerwonego wina

  • 2

    szklanki bulionu drobiowego

  • 100

    g oliwek

  • 1

    puszka krojonych pomidorów

  • 3

    łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2

    łyżki posiekanej świeżej szałwii

  • 1

    łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

  • 1

    łyżeczka suszonego oregano

  • 1

    łyżka miodu

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Paprykę oraz pieczarki pokroić na kawałki. Mięso osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem, po czym obtoczyć w mące.
  2. Udka wyłożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni żeliwnej skórą do dołu i smażyć przez 5-8 minut, aż się mocno zrumienią. Następnie odwrócić je i podsmażać jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć z patelni.
  3. Nadmiar tłuszczu odlać z patelni, zostawiając ok. 2 łyżek. Wrzucić posiekaną cebulę i chwilę podsmażać, aż się zeszkli.
  4. Do cebuli dołożyć czosnek i smażyć 1 minutę. Następnie wrzucić pieczarki z papryką i całość dusić pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  5. Składniki zalać winem i podgrzewać, aż w większości wyparuje. Kolejno dodać bulion, pomidory z puszki, koncentrat, szałwię, rozmaryn, oregano, miód oraz 1 łyżeczkę soli. Płyn doprowadzić do wrzenia, po czym gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 10 minut.
  6. Na patelnię z powrotem włożyć udka i polać sosem. Wierzch posypać oliwkami. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 35 minut. W razie potrzeby na końcu doprawić jeszcze do smaku.

Sprawdź też! Jakie wino podawać do dań z kurczaka?

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chianti Classico

Wino często oferuje bogate aromaty, takie jak wiśnia, czereśnia, a czasem nuty ziołowe i ziemiste, które naturalnie współgrają z naszym sosem. Chianti posiada umiarkowane taniny oraz dobrą kwasowość, która doskonale pasuje do kurczaka w takiej wersji.

Sprawdź też! Renesans chianti! Poznaj odmiany, których warto spróbować!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.