• Zupa krem z ziemniaków i boku na winie
2023-06-07

Zupa krem z bobem

  • 4 porcje
  • 40 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Latem świeży, zimą mrożony – bób to kulinarnie bardzo wdzięczne warzywo. Ta zupa krem jest tego najlepszym dowodem.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 500

    g bobu

  • 120

    ml białego wina wytrawnego

  • 1

    l bulionu warzywnego

  • 2

    pęczki szczypiorku

  • 2

    cebule dymki

  • 0.5

    łyżeczki suszonego tymianku

  • 8

    ziemniaków

  • czosnek granulowany

  • masło klarowane do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bób dokładnie opłukać i wrzucić do garnka z wrzątkiem. Dodać szczyptę soli i gotować ok. 20 minut.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotowany bób osączyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
  3. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Dymkę obrać i posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym.
  4. Do podsmażonej dymki dołożyć szczypiorek, bób i pokrojone ziemniaki. Całość przez chwilę podsmażać, po czym zalać winem oraz bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków.
  5. Zupę zmiksować na krem blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz suszonym tymiankiem.

Sprawdź też! Krem z białych szparagów na winie





Tagi wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.