• chłodnik wiśniowy na słodko
2022-07-06

Zupa wiśniowa na nalewce

  • 2 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • na nalewce

Coś w parze i na słodko? Brzmi intrygująco? I dobrze. Bo w kuchni nie ma miejsca na nudę, szczególnie jeśli gotujecie tylko we dwoje. Oto chłodnik, który zdecydowanie wprawi Was w dobry nastrój.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 500

    g wiśni (mogą  być mrożone)

  • 3

    szklanki wody + 4 łyżki

  • szczypta cynamonu

  • 5

    łyżek cukru trzcinowego

  • 80

    ml nalewki wiśniowej

  • 1

    łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1

    łyżka śmietany 36%

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wiśnie opłukać i osuszyć na sicie, po czym wydrylować (mrożone rozmrozić). Owoce przełożyć do rondelka, po czym zasypać cukrem i zalać nalewką. Dodać cynamon. Całość doprowadzić do wrzenia i podgrzewać, aż połową alkoholu odparuje.
  2. Następnie wlać 3 szklanki wody. Całość zagotować i dusić ok. 10 minut pod przykryciem.
  3. Płyn przecedzić do drugiego garnka. Wiśnie zmiksować na gładkie purée i dołożyć do wywaru. Całość jeszcze raz zagotować.
  4. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i cienkim strumieniem wlewać do zupy, cały czas mieszając.
  5. Śmietanę połączyć z 2 chochlami zupy, a następnie wlać do całości. Dobrze wymieszać. Zupę ostudzić i wstawić do lodówki na 2 godziny.





Tagi alkohol




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.