• Łakocie dla dorosłych - sezamki z odrobiną whisky
2023-08-03

Domowe sezamki z nutą whisky

  • 8 porcji
  • 20 minut + oczekiwanie
  • z whisky

Kto jest fanem klasycznych batoników z sezamem? Tym razem mamy wersję tylko dla dorosłych!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 8
  • 250

    g sezamu

  • 3

    łyżeczki płynnego miodu

  • 200

    g cukru

  • 1

    łyżka whisky

  • 1

    łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Blachę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym prażyć przez kilka minut, mieszając, na złoty kolor. Należy uważać, by ziarna się nie przypaliły.
  2. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i wlać miód. Całość podgrzewać na niewielkim płomieniu, stale mieszając, do połączenia składników (cukier powinien całkowicie się rozpuścić).
  3. Garnek zdjąć z ognia, po czym dołożyć masło oraz whisky. Całość energicznie wymieszać. Następnie wsypać jeszcze ciepły sezam i starannie połączyć.
  4. Masę sezamową od razu przełożyć na blachę i równomiernie rozsmarować za pomocą szerokiego noża. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Na końcu całość pokroić na równej wielkości batoniki.

Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia

(fot. depositphotos)





Tagi deser ,whisky




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.