Inspiracje
Hotele all inclusive z najlepszą kuchnią i alkoholami
Wybierając wymarzony hotel na wakacje można kierować się różnymi czynnikami: lokalizacją, standardem pokoi, dostępnością atrakcji dla dzieci i dorosłych, możliwością skorzystania z oferty SPA&wellness, a także jakością serwowanego w danym hotelu jedzenia i alkoholu. Oto nasze TOP 5 hoteli z doskonałą kuchnią oraz szerokim wyborem alkoholi!
1. Ostria Beach, Kreta Wschodnia, Grecja
Wschodnia Kreta jest może nieco mniej popularna wśród turystów niż jej zachodnie zakątki, ale także szczyci się doskonałymi warunkami do wypoczynku – błękitną wodą, złocistymi plażami i licznymi pięciogwiazdkowymi hotelami, do których zalicza się także hotel Ostria Beach. Położony jest około 5 kilometrów od miejscowości Ierapetra, 95 kilometrów od Heraklionu. Cechuje się niską zabudową stylizowaną na kreteńską wioskę, ale przeznaczony jest dla naprawdę wymagających gości. Ma luksusowe, eleganckie wnętrza, bogatą ofertę rekreacyjną oraz kulinarną.
Na terenie obiektu działa aż pięć restauracji: główna restauracja Orion, a także restauracja rybna Thalassa, międzynarodowa Aeolus, grecka Maestro oraz naleśnikarnia Amora. W menu znaleźć można zarówno typowe greckie potrawy, oparte na serze feta, oliwie z oliwek, świeżych warzywach, grillowanej jagnięcinie oraz rybach, jak i dania typowe dla kuchni europejskiej, np. kaczkę w pomarańczach, pizzę, sery dojrzewające oraz ślimaki.
Bardzo bogata all incusive w hotelu jest także oferta napojów i drinków, serwowanych w czterech barach, z czego jeden przeznaczony jest tylko dla osób dorosłych.
2. Quattro Beach Spa & Resort, Konakli, Turcja
W miejscowości Konakli, 12 kilometrów od Alanyi oraz 110 kilometrów od lotniska w Antalyi położony jest pięciogwiazdkowy hotel Quattro Beach Spa & Resort. W katalogach i na stronach internetowych reklamuje się głównie jako miejsce idealne na „komfortowe i beztroskie wakacje z rodziną” – jest położony bezpośrednio przy plaży, na jego terenie znajdują się dwa baseny odkryte, jeden kryty, łącznie sześć zjeżdżalni wodnych dla dorosłych i dzieci oraz prężnie działającą strefę SPA&wellness.
Hotel Quattro Beach Spa & Resort wyróżnia się także bardzo bogatą ofertą kulinarną. Znajduje się tam restauracja główna, trzy restauracje a’la carte (specjalizujące się w kuchni meksykańskiej, włoskiej oraz owocach morza), cukiernia oraz aż pięć barów serwujących zarówno napoje bezalkoholowe, jak i drinki z alkoholem. Co dwa tygodnie w sobotnie wieczory w restauracji meksykańskiej odbywają się pokazy gotowania na żywo z degustacją w towarzystwie muzyków i tancerzy. Co dwa tygodnie w środowe wieczory w restauracji z owocami morza odbywa się bufet sushi, a w każdy piątek w restauracji głównej ma miejsce tzw. Festiwal Hamburgerów, podczas którego można zjeść te słynne amerykańskie kanapki prosto z grilla.
3. Hotel Riu Palace Tikida Agadir, Maroko
Dla miłośników orientalnych kultur ciekawym pomysłem na wakacje może być Maroko. Z bogatej bazy hotelowej na uwagę zasługuje pięciogwiazdkowy hotel Riu Palace Tikida Agadir, położony około 1,5 kilometra od centrum tego miasta. Jest to hotel nowoczesny, duży (444 pokoje), położony tuż obok piaszczystej plaży, której część jest wydzielona tylko dla hotelowych gości.
Pobyt w Riu Palace Tikida w Agadirze zadowoli także osoby, które podczas urlopu chcą zasmakować wyjątkowej, pełnej kolorów i aromatów marokańskiej kuchni. W restauracji głównej w formie bufetu serwowane są głównie dania kuchni międzynarodowej, a dwa razy w tygodniu mają miejsce kolacje tematyczne. Oprócz tego, na terenie obiektu funkcjonują trzy restauracje a’la carte: Il Mare z kuchnią włoską, Krystal – serwująca dania Fusion oraz Marrakesh, gdzie można zjeść charakterystyczne potrawy marokańskie: tadżin, harirę, pastillę oraz… kiszoną cytrynę.
4. Hotel Spa S’entrador Playa, Majorka, Hiszpania
Majorka to największa w archipelagu Balearów wyspa hiszpańska na Morzu Śródziemnym o powierzchni 3640 kilometrów kwadratowych. Od lat niezmiennie cieszy się ogromną popularnością turystów, zwłaszcza tych spragnionych dobrej zabawy i imprez do białego rana. 80 kilometrów od administracyjnej oraz imprezowej stolicy Majorki – Palma de Mallorca – w niewielkiej, malowniczej miejscowości Cala Ratjada położony jest nowoczesny, przestronny hotel Spa S’entrador Playa.
Oczywiście znaleźć w nim można wszelkie udogodnienia dla turystów (baseny, strefa SPA, strefa sportu), ale w katalogach hotel chwali się wyjątkowo bogatą ofertą kulinarną. W restauracji głównej serwowane są przede wszystkim dania kuchni międzynarodowej, ale goście mogą również odwiedzić jedną z aż siedmiu restauracji a’la carte – dominikańską, azjatycką, meksykańską, z owocami morza, z daniami z grilla, włoską i francuską (w dwóch ostatnich wymagane są stroje formalne). Hitem wśród turystów jest pizza w restauracji włoskiej oraz zupa cebulowa w restauracji francuskiej.
5. Hotel The Cove Rotana Resort, Ras Al Khaimah, Zjednoczone Emiraty Arabskie
Bardzo ciekawe pod względem turystycznym i kulinarnym wakacje spędzić można w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Zdaniem internautów godny polecenia w tym kraju jest hotel The Cove Rotana Resort, zlokalizowany z miejscowości Ras Al Khaimah, niecałe 90 kilometrów od Dubaju. To wyjątkowo luksusowy obiekt, który składa się z budynku głównego oraz 98 jednopiętrowych willi o standardzie classic, deluxe oraz premium. Jego atutem jest także położenie tuż obok jednej z najpiękniejszych piaszczystych plaż w kraju.
Jak na obiekt najwyższej klasy przystało, hotel The Cove Rotana Resort może się poszczycić także wyjątkową ofertą kulinarną. W restauracji głównej Cinnamon w formie bufetu serwowane są dania kuchni orientalnej i międzynarodowej. Funkcjonuje tam także restauracja a’la carte Basilico, gdzie spróbować można potraw i win kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej. W restauracji odbywa się regularnie tzw. life cooking – kucharze od ręki przygotowują na oczach gości zamówione przez nich potrawy, np. owoce morza, ryby, grillowane mięsa oraz słodkie i wytrawne pączki.
(materiał sponsorowany)