Foodpairing

  • wieczór hiszpański
2022-09-22

Kuchnia pełna słońca, czyli wieczór w stylu hiszpańskim

Kto był w Hiszpanii choć raz, ten wie, że można dla niej stracić głowę. Kuchnia hiszpańska to bogactwo smaków, różnorodność, tradycja. To również prostota, dobre składniki i… brak pośpiechu. Tam jest taaak pysznie!

Nadchodzą coraz krótsze i chłodniejsze dni. Lato wydaje się już tylko odległym wspomnieniem. Mamy jednak świetny pomysł, który wyrwie Cię z jesiennego marazmu. Gotowy na hiszpańską przygodę we własnym domu? Pyszne jedzenie inspirowane kuchnią hiszpańską, znakomite wino ze słynnego regionu Rioja, domowa Sangria oraz tradycyjna muzyka z Półwyspu Iberyjskiego – w takiej atmosferze poczujesz słońce nawet w najbardziej pochmurny dzień. Obiecujemy!

Zaproś w tę małą kulinarną podróż swoich przyjaciół. Ucztujcie razem, wznosząc toasty winem lub Sangrią i bawiąc się w prawdziwym hiszpańskim stylu. Cieszcie się dobrym jedzeniem i swoim towarzystwem.

Chorizo w winie

Doskonały wstęp, który rozgrzewa! Chorizo w tej wersji podaje się na ciepło w towarzystwie chrupiącej bagietki. Pieczywo najlepiej zanurzać w winnym sosie. Tę hiszpańską kiełbaskę można zrobić również na białym winie. A może przygotujesz obie wersje?

wieczór hiszpański

Tradycyjna hiszpańska przystawka (fot. depositphotos).

Przygotowanie: 25 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 400 g kiełbasy chorizo
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Chorizo pokroić w plasterki (grubość 1,5-2 cm) i wrzucić na gorący tłuszcz. Podsmażać na niewielkim ogniu, aż kiełbasa się zrumieni ze wszystkich stron
  2. Z rondelka odlać wytopiony tłuszcz. Chorizo zalać winem, wrzucić liść laurowy i całość podgrzewać na większym ogniu ok. 15 minut. Chorizo doprawić do smaku i razem z sosem winnym przełożyć do miseczki.

TO PASUJE

Beronia Tempranillo Elaboracion Especial

To wyjątkowe wino przechodzi podwójną fermentację. Zanim trafi do sprzedaży, dojrzewa przez 9 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie przez pół roku w butelkach.

Ma piękny rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Bardzo aromatyczne – na pierwszy plan wysuwają się nuty jeżyn i wiśni, dopełnione akcentami drewna oraz wanilii. W smaku złożone i bogate, z dość długim finiszem. To wino ma charakter – świetnie pasuje do czerwonych mięs i dojrzewających wędlin.

Krem z pieczonych warzyw z winnymi krewetkami

Rozgrzewający jak hiszpańskie słońce. Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk podawana z dodatkiem krewetek duszonych w białym winie. Co za połączenie!

Jeśli uda Wam się kupić twardy ser hiszpański, np. iberico, koniecznie zetrzyjcie go na tarce o małych oczkach i posypcie nim krem.

wieczór hiszpański

Pyszna rozgrzewająca zupa krem z krewetkami (fot. depositphotos).

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 20 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 1 i 1/2 kg pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny do smaku
  • 300 g krewetek
  • 30 ml białego wina wytrawnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa opłukać. Pomidory oraz papryki przeciąć na pół i ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem skórką do góry.
  2. Cebulę oraz 4 ząbki czosnku obrać. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki i razem z ząbkami czosnku ułożyć obok pomidorów i papryki.
  3. Składniki skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piec ok. 20 minut.
  4. Z upieczonych pomidorów i papryki zdjąć skórkę, po czym razem z cebulą i czosnkiem przełożyć do garnka i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  5. Krewetki opłukać (mrożone wcześniej rozmrozić). Oprószyć solą oraz pieprzem i zrumienić na pozostałej oliwie. Dodać 1 przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
  6. Krewetki podlać winem i smażyć na dużym ogniu, aż alkohol całkiem odparuje, uważając, by się nie przypaliły.
  7. Krem podawać z krewetkami. Można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

TO PASUJE

Beronia Rioja Viura

To białe, wytrawne wino produkowane ze szczepu viura. Jest młode i lekkie. Odnajdziemy w nim orzeźwiające aromaty cytrusów z nutą owoców tropikalnych, np. mango. W smaku również wyczuwalna cytrusowa świeżość i lekka kwasowość. Wino ma bardzo przyjemny finisz. Świetnie nadaje się do sałatek i owoców morza – po podduszeniu w tym winie nasze krewetki smakowały jeszcze lepiej.

Kurczak po baskijsku

Oto król na stole! Soczysty kurczak na aromatycznych warzywach. Serwuje się go z ugotowanym na sypko ryżem. Danie możesz przygotować nawet dzień wcześniej i przed przyjściem gości podpiec w piekarniku. Będzie pysznie! I nie zapomnij oczywiście zaserwować gościom kieliszka wytrawnego czerwonego wina.

wieczór hiszpański

Kurczak na warzywach (fot. depositphotos).

Przygotowanie: 50 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg pałek lub podudzi kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml czerwonego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 opakowanie szynki serrano
  • 6 pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek
  • 2 papryki żółte
  • 2 jaja
  • pieprz cayenne
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać i osuszyć, po czym oprószyć ze wszystkich stron solą oraz pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Papryki pociąć w paski.
  2. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz.
  3. Na pozostałym po smażeniu kurczaka tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać listki tymianku oraz liść laurowy. Składniki podlać winem i chwilę smażyć, aż większość płynu odparuje.
  4. Szynkę porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do cebuli. Podsmażać ok. 3 minut, często mieszając. Następnie dołożyć pomidory i składniki dusić na niewielkim ogniu ok. 5 minut.
  5. Do garnka dorzucić pokrojone papryki. Podgrzewać ok. 3 minut, po czym dołożyć podsmażone mięso. Całość dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wyjąć mięso.
  6. Jajka dokładnie rozkłócić z solą oraz pieprzem, po czym wlać do warzyw i dokładnie wymieszać. Chwilę podgrzewać. Całość doprawić pieprzem cayenne.
  7. Kurczaka podawać na duszonych warzywach i posypać oliwkami.

TO PASUJE

Beronia Rioja Reserva

Czerwone wytrawne wino hiszpańskie, starzone przez 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu oraz przez 2 lata w butelkach. Powstaje z mieszanki szczepów tempranillo (89%), graciano (5%) i mazuelo (6%).

Zdecydowanie uwodzi swoim głębokim czerwonym kolorem granatu oraz intensywny aromat owoców leśnych. W smaku wino też jest bardzo owocowe – dominują czerwone owoce (żurawina, porzeczka) – z rozgrzewającym akcentem cynamonu. Finisz jest również bardzo rozgrzewający i długi.

Dobrze komponuje się w daniach na bazie sosu pomidorowego. Lubi też dojrzewające sery.

Pomarańczowa Sangria

Po pysznej uczcie czas się przenieść na kanapę. Przygotuj deskę przekąsek – hiszpańskich oliwek, serów, szynki. Podaj chleb i dzbanek z Sangrią właśnie. Nie może jej zabraknąć na wieczorze w stylu hiszpańskim! Czas na rozmowy, gry towarzyskie… A może ekstra porcja Sangrii dla tego, który pierwszy porwie towarzyszkę do tańca? Niech się dzieje!

wieczór hiszpański

Domowy poncz hiszpański (fot. depositphotos).

Przygotowanie: 15 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 300-400 ml gazowanego napoju pomarańczowego (np. Fanty)
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 jabłko
  • kilka listków mięty
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Do dzbanka wrzucić kilka kostek lodu. Dodać pokrojone w plasterki owoce (można też wrzucić brzoskwinie lub mrożone maliny i truskawki) oraz kilka listków mięty.
  2. Składniki zalać winem i wymieszać. Następnie poncz dopełnić napojem gazowanym – jego ilość zależy od tego, jak słodka ma być Sangria.

TO PASUJE

Beronia Rioja Cranza

To czerwone wytrawne wino hiszpańskie, starzone przez rok w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. To miks szczepów tempranillo (82%), garnacha (14%) i mazuelo (4%).

Ma piękny, głęboki rubinowy kolor i aromat wiśni oraz owoców leśnych. W smaku też jest wciąż owocowe – pierwsze skrzypce grają wiśnie i maliny. Ich słodycz przełamuje jednak lekka pikantność przypraw korzennych. Pasuje do wielu dań mięsnych i makaronów z sosem pomidorowym. Warto też je podawać do potraw ze strączkami. My tym razem użyliśmy go do domowej Sangrii.








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.