2023-01-26
Grzanki z pastą śledziową
Czy można wyobrazić sobie kieliszek schłodzonej wódki bez śledzia? Nie! Tym razem serwujemy go w postaci pysznej pasty na grzance.
SKŁADNIKI
-
3
filety śledziowe
-
4
średniej wielkości ziemniaki
-
1
czerwona cebula
-
2
jajka
-
3
łyżki majonezu
-
1
łyżeczka musztardy
-
1
bagietka
-
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. W międzyczasie jajka włożyć do osolonej wody i ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
- Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonej wody i gotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić.
- Cebulę i ziemniaki obrać, po czym pokroić w małą kostkę. Ugotowane jajka drobno posiekać.
- Śledzie wyciągnąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie pokroić je w bardzo małe kawałki i połączyć z ziemniakami, cebulą oraz jajkami.
- Do składników dołożyć majonez i musztardę. Całość dobrze wymieszać. Na końcu pastę doprawić do smaku pieprzem.
- Bagietkę pokroić w kromki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 5 minut, aż się zrumienią. Podawać z pastą śledziową.
Sprawdź też! Zakąski do wódki. 7 sprawdzonych przepisów
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy