• Fettuccine Alfredo - włoski makaron pełen smaków
2024-02-20

Fettuccine Alfredo – makaron w kremowym sosie

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na winie

Kremowy sos z gęstej śmietany, białego wina, czosnku i parmezanu w połączeniu z Twoim ulubionym makaronem tworzy doskonały obiad na każdy dzień tygodnia.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 250

    g makaronu fettuccine

  • 4

    łyżki masła

  • 1

    ząbek czosnku

  • 60

    ml białego wina wytrawnego

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • 1

    szklanka startego parmezanu

  • 0.5

    pęczka natki pietruszki

  • 2

    pojedyncze piersi kurczaka

  • oliwa do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Uwaga! Zachować 1 szklankę płynu z gotowania makaronu.
  2. Kurczaka osuszyć i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie mięso mocno zrumienić z dwóch stron na dobrze rozgrzanej oliwie. Odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Na dużej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać wino i gotować przez chwilę, aż połowa alkoholu odparuje.
  4. Następnie wlać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Gotować na niewielkim ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
  5. Do sosu wrzucić starty ser. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż całkowicie się roztopi. Sos będzie bardzo gęsty i kremowy.
  6. Do zawartości patelni dodać fettuccine oraz połowę wody z gotowania makaronu. Używając szczypiec, dokładnie całość wymieszać. Jeśli konsystencja wciąż jest za gęsta, dołożyć pozostałą wodę.
  7. Na końcu całość doprawić solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z usmażonym kurczakiem (można go podawać w całości lub pokroić).

Sprawdź też! Jak dopasować wino do makaronu?

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chardonnay

Leżakowanie w dębowych beczkach dodaje winu bogactwa oraz nuty wanilii, masła i prażonych migdałów, które mogą pięknie podkreślać kremowość i delikatność sosu Alfredo. Pełne ciało i kremowa tekstura tego wina sprawiają, że jest ono w stanie równoważyć i uzupełniać bogaty smak dania.

Sprawdź też! Chardonnay – niesamowite wino o różnych obliczach

 




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.