• pieczone żeberka wołowe
2024-03-10

Długo pieczone żeberka na winie z czosnkiem

  • 6 porcji
  • 35 minut
  • 3-3,5 godziny
  • na winie

Pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach… Spróbuj, a może się okazać, że trafią na listę Twoich ulubionych dań.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 6
  • 2

    kg żeberek wołowych

  • 4

    łyżki oliwy z oliwek

  • 3

    główki czosnku

  • 1

    cebula

  • 4

    marchewki

  • 60

    ml koncentratu pomidorowego

  • 2

    liście laurowe

  • 1

    puszka krojonych pomidorów

  • 2

    szklanki bulionu wołowego

  • 1

    szklanka czerwonego wina wytrawnego

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Żeberka oprószyć solą oraz pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Marchewkę i cebulę obrać, po czym bardzo drobno posiekać.
  3. W rondelku żaroodpornym lub na żeliwnej patelni rozgrzać olej i partiami smażyć żeberka ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Następnie przełożyć na talerz.
  4. Z naczynia odlać połowę tłuszczu. Wrzucić przekrojone w poprzek główki czosnku. Smażyć ok. 1 minuty, po czym dołożyć cebulę i marchewkę. Podgrzewać ok. 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  5. Do składników dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i liście laurowe. Następnie dodać bulion oraz wino i całość doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku.
  6. Do wywaru włożyć żeberka. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Żeberka piec przez 3-3,5 godziny do miękkości, co jakiś czas je obracając.

Sprawdź też! Jak dobierać wino do wołowiny? Wskazówki dla smakoszy

To danie przygotujesz szybciej w Tefal Cook4me Touch Pro

Poznaj Cook4me Touch Pro – multicooker, który sprawia, że przyrządzanie posiłków w domu staje się łatwe i szybkie! Sprzęt umożliwia duszenie, gotowanie na parze, smażenie oraz gotowanie pod ciśnieniem, które pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu w kuchni.

Tego typu urządzenie może niektórym kojarzyć się z typowymi daniami jednogarnkowymi o niezachęcającej konsystencji. Tymczasem Tefal Cook4me Touch Pro pozwala przygotowywać błyskawicznie nawet wykwintne dania i to bez straty smaku! Dzięki duszeniu lub gotowaniu pod ciśnieniem aromaty przypraw i ziół kumulują się w garnku, nasycając naszą potrawę piękniejszym aromatem i sprawiając, że jest po prostu smaczniejsza.

 

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Merlot

Miękkość i owocowe nuty merlota świetnie komponują się z delikatniejszymi kawałkami wolno pieczonego mięsa. To wino ma aksamitny charakter, który dodaje elegancji potrawom z czerwonym mięsem.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.