• Gicz cielęca z pomidorami
2024-03-14

Gicz jagnięca w pomidorach i winie

  • 4 porcje
  • 40 minut
  • 130-135 minut
  • na winie

Jeśli nie masz doświadczenia w gotowaniu jagnięciny, może się to wydawać trudnym zadaniem, ale zaufaj nam – z tym przepisem to naprawdę nie może być łatwiejsze.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    gicze jagnięce

  • 2

    łyżki oleju

  • 4

    łyżki masła

  • 1

    cebula

  • 2

    średnie pomidory

  • 3

    ząbki czosnku

  • 2

    łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2

    szklanki bulionu wołowego

  • 100

    ml passaty pomidorowej

  • 150

    g pomidorków koktajlowych

  • 2

    gałązki rozmarynu

  • 1

    szklanka czerwonego wina

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem.
  2. Gicze zrumienić na rozgrzanym oleju z dwóch stron, po czym przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuścić połowę masła i zeszklić na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilę podsmażać.
  3. Do cebuli z czosnkiem wrzucić pomidory i całość chwilę dusić, po czym dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Składniki zalać bulionem oraz passatą. Wrzucić gałązki rozmarynu i całość doprowadzić do wrzenia. Na końcu sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, po czym włożyć podsmażone gicze. Mięso przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 2 godziny, aż będzie miękkie.
  5. Gdy gicze będę gotowe, do zawartości naczynia żaroodpornego wlać wino i wrzucić pomidorki koktajlowe. Całość piec jeszcze przez 10-15 minut. Na koniec sos wymieszać z pozostałym masłem.

Sprawdź też! Jak łączyć wino i jedzenie? Podstawy foodpairingu

Jak łączyć jedzenie z winem?

To danie przygotujesz szybciej w Tefal Cook4me Touch Pro

Poznaj Cook4me Touch Pro – to wszechstronny multicooker, który ułatwia przyrządzanie posiłków w domu. Ten sprzęt umożliwia duszenie, gotowanie na parze, smażenie oraz gotowanie pod ciśnieniem, które pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu w kuchni (tę funkcję na pewno pokochasz).

Jednak to nie wszystko. Pokrywa do opiekania Extra Crispy Lid zamienia to urządzenie w nowoczesny piekarnik – dzięki niej można piec i grillować nawet o 30% szybciej.

 

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Pinotage

Pinotage to ciemna odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w RPA. Daje czerwone, bardzo aromatyczne wina.

W aromacie i smaku pinotage dominują śliwka, czereśnia, malina i czekolada. Wyczuwalne są również nuty goździków i przypraw korzennych oraz kawy. To wino o intensywnej barwie, bogate w taniny. Świetnie łączy się z wołowiną, dziczyzną i jagnięciną.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.