wino





Wino to jedno z najwcześniejszych zdobyczy cywilizacji. Od tysięcy lat odkrywamy nowe techniki uprawy winogron i produkcji wina, co w widoczny sposób przekłada się na jego jakość. Z kolei globalny handel pozwala nam próbować win nawet z najdalszych zakątków świata.

Liczba przepisów : 104
Sortuj:
 
  • 8 porcji
  • 40 minut
  • 35 minut
  • na winie

Kurczak Cacciatore – sposób na włoski obiad

Rustykalny, wolno gotowany kurczak z warzywami w aromatycznym włoskim sosie Cacciatore. To danie nie karmi tylko ciała, ale i duszę!
 
  • 4 porcje
  • 50 minut
  • na winie

Aromatyczna zupa z łososiem na czerwonym winie

Prosta zupa, która sprawi, że każde popołudnie będzie pełne smaku i aromatów.
 
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • na winie

Łosoś w ziołach duszony w winie

Błyskawiczny sposób na obiad pełen smaku i aromatu. Bo każdy posiłek zasługuje na to, by być wyjątkowy.
 
  • 6 porcji
  • 35 minut
  • 3-3,5 godziny
  • na winie

Długo pieczone żeberka na winie z czosnkiem

Pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach... Spróbuj, a może się okazać, że trafią na listę Twoich ulubionych dań.
 
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Kremowa zupa z tortellini i winem

Jej aromat cudownie rozchodzi się po całym domu, zwiastując pyszny obiad. Uwielbiamy takie chwile!
 
  • 4 porcje
  • 35 minut
  • 45 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Krem z pieczonego czosnku

To zaskakujący łatwy przepis, do którego chce się wracać. Łagodny smak pieczonego czosnku pasuje na każdy sezon.
 
  • 8 porcji
  • 45 minut
  • 3 godziny
  • na winie

Wołowina po burgundzku

Miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym sosie. Ten prawdziwy francuski klasyk może zagościć też na Twoim stole.  
 
  • 6 porcji
  • 45 minut
  • 30-35 minut
  • na wermucie
  • bez mięsa

Muszle z ricottą i szpinakiem w sosie na wermucie

Zaproś przyjaciół na smaczną kolację z toastami i pysznym wermutem!
 
  • 4 porcje
  • 2,5-3 godziny
  • na winie

Coq au vin – kurczak w winie

To przepis z klasycznej kuchni francuskiej, w którym mięso jest duszone w lekkim winie czerwonym. Kulinarna elegancja!
 
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na winie

Fettuccine Alfredo – makaron w kremowym sosie

Kremowy sos z gęstej śmietany, białego wina, czosnku i parmezanu w połączeniu z Twoim ulubionym makaronem tworzy doskonały obiad na każdy dzień tygodnia.
 
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Karczochy duszone w winie

To jest dopiero elegancja! Jeśli planujesz wieczór z winem, koniecznie musisz je podać!
 
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • na winie

Steki Salisbury z ciemnym sosem grzybowym na winie

Czas zmienić sposób myślenia o mielonych! Te pyszne rumiane kotlety są gotowane na wolnym ogniu w bogatym brązowym sosie z pieczarkami i cebulą. Smaku dodaje nuta czerwonego wina!
 
  • 12 porcji
  • 20 minut
  • na winie

Wiśnie w żelu na czerwonym winie

Doskonały dodatek do ciast, deserów i śniadań na słodko. W chłodne dni są doskonałym dopełnieniem gorącej herbaty.
 
  • 1 porcja
  • 3 minuty

Szprycer na czerwonym winie

Koktajl na winie? Dlaczego nie! Spróbuj raz, a się zakochasz!
 
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • na winie

Smażone przegrzebki w sosie maślanym

Idealny wstęp do kolacji we dwoje lub znakomity dodatek do wieczornego kieliszka wina.
 
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Krem buraczkowy z korzenną nutą

Pyszny krem z buraka z korzennymi przyprawami oraz czerwonym winem. Zdecydowanie potrafi rozgrzać atmosferę!
 
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • 15 minut
  • na winie

Kaczka z korzennym sosem z żurawiną

Prosta i wykwintna kaczka na świąteczny stół! Połączyliśmy sok z żurawiny z winem oraz przyprawami korzennymi. Ale to nie wszystko. Na końcu, aby podkreślić wszystkie smaki sosu, dodaliśmy kostkę gorzkiej czekolady – to zmienia wszystko!
 
  • 5 porcji
  • 40 minut + oczekiwanie
  • 60-70 minut
  • na winie

Świąteczna pieczeń z wiśniami

Doskonały przepis na wyjątkowy obiad z rodziną i przyjaciółmi.
 
  • 6 porcji
  • 15 minut
  • 15 minut

Francuskie ciasto z gruszkami i gorgonzolą

Szukasz idealnego towarzysza do lampki wina? Gruszka, gorgonzola i miód – doskonałe trio na wieczór z przyjaciółmi i dobrym winem.
 
  • 4 porcje
  • 20 minut
  • 40-50 minut
  • na winie

Pieczone jabłka w winie

Pyszny i rozgrzewający deser po długim spacerze. Prawdziwi hedoniści podają pieczona jabłka z gałką lodów waniliowych!
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.