• Kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym na czerwonym winie
2023-08-28

Ciasto z wiśniowym nadzieniem na winie

  • 10 porcji
  • 50 minut
  • 50-60 minut
  • na winie

To pyszne domowe ciasto wypełnione wiśniowym nadzieniem ma jeden sekretny składnik – jest nim cabernet sauvignon!

SKŁADNIKI
  • 2.5

    szklanki mąki pszennej + 3 łyżki

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 1

    szczypta drożdży instant

  • 0.5

    szklanki bardzo zimnej wody

  • 1.5

    łyżki octu jabłkowego

  • 180

    g schłodzonego masła

  • 1.2

    kg mrożonych wiśni bez pestek

  • 180

    ml czerwonego wina wytrawnego

  • 100

    g cukru pudru + 1 łyżka

  • 0.5

    łyżeczki mielonego cynamonu

  • szczypta zmielonych goździków

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 2

    łyżeczki czerwonego octu winnego

  • 0.5

    szklanki suszonych wiśni

  • 1

    jajko

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ocet jabłkowy połączyć z zimną wodą. 2,5 szklanki mąki wymieszać z solą, 1 łyżką cukru pudru oraz drożdżami. Dodać pokrojone w kostkę masło i składniki rozetrzeć widelcem.
  2. Następnie dodać 3/4 wody z octem i całość energicznie zagniatać na gładkie ciasto (jeśli jest zbyt kruche i suche, dodać odrobinę pozostałej wody). Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Rozmrożone wiśnie przełożyć do rondelka i zalać winem. Dodać resztę cukru pudru, cynamon, ekstrakt waniliowy oraz goździki. Całość doprowadzić do wrzenia i podgrzewać, często mieszając, aż płyn zredukuje się o połowę. Wiśnie zdjąć z ognia.
  4. 3 łyżki mąki rozrobić w niewielkiej ilości wody. Do owoców wlać ocet winy i rozrobioną mąkę. Całość starannie mieszać, aż sos zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia.
  5. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcji 2:1. Większą część rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm, podsypując w razie potrzeby mąką, i wyścielić nią dno oraz bok tortownicy o średnicy ok. 23 cm.
  6. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyciąć z niego paski o grubości ok. 3 cm.
  7. Na spodzie ciasta równomiernie rozłożyć suszone owoce, po czym wyłożyć nadzienie wiśniowe. Na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę i posmarować rozkłóconym jajkiem.
  8. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Ciasto piec przez 50-60 minut. Przed podaniem całkowicie ostudzić.

Sprawdź też! Panna cotta z wiśniową frużeliną

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Cabernet sauvignon

Wino to cieszy się dużą popularnością ze względu na złożony smak, jak i wspaniały oraz elegancki bukiet. Idealnie pasuje do wiśni. Z kolei użyte w deserze przyprawy, takie jak cynamon, goździki i wanilia, doskonale podkreślają nuty bogatego cabernet.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.