• mocno czekoladowy deser na whisky
2023-08-24

Czekoladowy fondant z whisky

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • 8-10 minut
  • z whisky

Czy można wyobrazić sobie lepszy sposób na zakończenie posiłku niż czekoladowy suflet? Ten deser jest wart grzechu!

SKŁADNIKI
  • 25

    g masła + do formy

  • 25

    g kakao + do formy

  • 1

    jajko

  • 25

    g gorzkiej czekolady 70%

  • 25

    g cukru pudru

  • 25

    g mąki pszennej

  • 30

    ml whisky

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC. Dwie kokilki lub formy do sufletów posmarować masłem i oprószyć kakao. Wstawić do lodówki.
  2. W niewielkim rondelku roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i składniki starannie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Masę przestudzić.
  3. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę, po czym stopniowo dodawać mąkę, kakao, whisky i masę czekoladową.
  4. Ciasto przelać do foremek i wstawić do gorącego piekarnika na 8-10 minut. Podawać od razu po przygotowaniu.

Sprawdź też! Jak łączyć wino z czekoladą?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.