Akademia
Czy wino zamarza? 3 pomysły, jak wykorzystać mrożone wino
Wiemy, że mocny alkohol nie zamarza, to dość powszechny fakt. Ma on średnio od 40% ABV, a ujemne temperatury panujące w domowych zamrażarkach sprawią, że może jedynie nieco „zgęstnieć”. Alkohol robi się trochę oleisty, ale nie traci swojej płynności. Wiedzą o tym w szczególności amatorzy zimnej wódki. Ale co z winem?
Zawartość alkoholu w winie waha się między 10% a 15% w zależności od odmiany. Ponieważ tych procentów jest mniej niż na przykład we wspominanej wódce, wino zamarza w niższej temperaturze – wystarczy już -5ºC, by ciecz zamieniła się z winny lód. Ale chwila, po co w ogóle mrozić wino?
To świetny sposób, by wykorzystać pozostałości wina, które na przykład zostało nam po imprezie. Otwartego wina nie powinno się przechowywać zbyt długo – kontakt z powietrzem znacznie je utleni i szybko straci swoje najlepsze walory smakowe.
Oczywiście samo mrożenie również zmieni smak wina, więc już nie ma mowy o tym, by ponownie je rozmrozić i cieszyć się w pełni jego smakiem w kieliszku. Jednak mrożenie wina to wcale nie takie marnotrawstwo, jakby Ci się wydawało, bo w takiej formie świetnie sprawdzi się w naszej kuchni. Pamiętać trzeba tylko o jednym: wino mrozimy póki jest jeszcze dobre, więc nie należy z tym zwlekać zbyt długo.
Mrożone wino do gotowania
To jeden z naszych ulubionych sposobów na uratowanie resztek wina zalegających na dnie butelki. Wino najlepiej zamrozić w pojemnikach na lód – mamy od razu ładne poporcjowane kostki. Niektórzy wykorzystują do tego małe silikonowe pojemniki lub woreczki.
Dzięki temu, gdy będziesz przygotowywać na przykład coq au vin lub wołowinę po burgundzku, możesz sięgnąć po zapasy do zamrażarki.
To naprawdę wygodne rozwiązanie! Po co wylewać pozostałe w butelce wino, gdy może jeszcze dodać smaku naszym potrawom!
Winne kostki do drinków
Zamiast rozcieńczać wino lub drinki kostkami lodu, użyj wina mrożonego. Kiedy nadejdzie czas na zabawę, wrzuć do szkła jedną lub dwie winne kostki. Warto jednak upewnić się wcześniej, że nie mieszasz dwóch bardzo odmiennych stylowo win. Dębowe chardonnay z kostkami z pinot grigio mogłoby jednak wywołać lekki zgrzyt.
Oczywiście można teraz dyskutować o tym, czy do wina w ogóle należy wrzucać kostki lodu. Istnieje wiele innych, bardziej rekomendowanych sposobów na szybkie schłodzenie wina.
Jednak nie urodziliśmy się wczoraj. Czy nam się to podoba, czy nie, niektórzy uwielbiają, gdy w ich kieliszku wina delikatnie brzdękają kostki lodu. Każdy powinien pić wino tak, jak lubi. Jeśli należysz do tej grupy, to przynajmniej nie rozcieńczaj go wodą.
Kostki winne można też zalać sokiem pomarańczowym i odrobiną grenadyny – po kilku minutach mamy pyszny, schłodzony drink!
Błyskawiczne sorbety na winie
Z mrożonego wina można przygotować różnorodne pyszne sorbety. Kostki winne wystarczy zmiksować z owocami i uzupełnić ulubionymi dodatkami. To proste!
Bardzo lubimy sorbet arbuzowy na kostkach z różowego wina. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i syrop z agawy do smaku. W kilka minut mamy pyszny deser!
Na czerwonym winie z kolei przygotować można sorbetową sangrię na owocach leśnych z dodatkiem likieru pomarańczowego, świeżej pomarańczy i miodu do smaku. Wystarczy, że będziesz mieć mrożone wino. Resztę dodatków dobierz tak, jak podpowiada Twoja wyobraźnia.
Zuza Milewska
(fot. depositphotos).