Akademia

  • Grenadyna - syrop z granatu do drinków
2023-01-05

Czym jest grenadyna i jak ją zrobić w domu?

Grenadyna to bardzo popularny składnik koktajli, więc jej nazwa mogła obić się o Twoje uszy. Prawdopodobnie nie raz już popijałeś ją w drinku, choć pewnie nawet nie zdawałeś sobie z tego sprawy.

Ten jasnoczerwony syrop dodaje dużo słodyczy i odrobinę cierpkości, ale czym tak naprawdę jest grenadyna? Czy rzeczywiście warto mieć ją w swoim barku? Oto, co musisz wiedzieć o tym niezbędnym składniku koktajli!

Grenadyna/grenadina – co to jest?

Grenadyna to czerwony, gęsty, słodko-cierpki syrop bez dodatku alkoholu. Oryginalnie wytwarza się go z trzech składników: soku z granatów, cukru i soku z cytryny. To jeden z najczęściej używanych syropów barmańskich. Dodaje słodyczy i koloru wielu rodzajom koktajli, od klasycznych, po te bardziej fantazyjne.

Grenadyna ma długą historię. Pierwsza opublikowana wzmianka o grenadynie w koktajlu pojawiła się w 1895 roku. Syrop stał się niezwykle popularny w latach 20. i 30. XX wieku. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego granat.

Grenadyna - syrop barmański z granatów

Granat to podstawowy składniki grenadyny (fot. depositphotos).

Kupując grenadynę, koniecznie zwróć uwagę na skład. Niestety bardzo często można spotkać syropy o smaku grenadyny– wytwarzane są z syropu cukrowego lub kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, kwasu cytrynowego i czerwonego barwnika spożywczego. Są o wiele słodsze niż oryginalna grenadyna oraz brakuje im złożonego smaku i owocowego charakteru.

Jak używać grenadyny?

Wykorzystywana jest najczęściej do przyrządzania tropikalnych i owocowych koktajli, by dodać im jeszcze nutę słodyczy. Ponieważ syrop jest zazwyczaj gęstszy od innych składników, tworzy piękną kolorową warstwę na dnie szklanki lub kieliszka. Zasada jest jedna – grenadynę należy wlewać powoli, cienkim strumieniem i nie mieszać drinka.

Najbardziej popularnymi drinkami z grenadyną są m.in. Tequila Sunrise oraz Shirley Temple.

Grenadyna - syrop barmański z granatów

Tequila Sunrise to najpopularniejszy koktajl na grenadynie (fot. depositphotos).

Jak zrobić grenadynę w domu?

Grenadyna to stała pozycja w barach, ale z pewnością nie powinno jej zabraknąć i w domowych barkach. Jak już wiesz, wiele produktów dostępnych obecnie na rynku zawiera sztuczne słodziki i barwniki, więc jeśli trudno Ci kupić całkowicie naturalną grenadynę, możesz z łatwością przyrządzić ją we własnej kuchni. Zobacz sam, jakie to proste!

Składniki na 250 ml syropu:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka soku z granatu (niesłodzonego)
  • 1/2 cytryny
Grenadyna - syrop barmański z granatów

Przygotowanie domowej grenadyny jest bardzo proste (fot. depositphotos).

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wsypać cukier i wlać sok z granatów. Całość gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści.
  2. Sok doprowadzić do wrzenia i podgrzewać przez 5-10 minut, aż zgęstnieje. Rondelek zdjąć z ognia i syrop przestudzić. Na końcu dodać kilka kropel syropu z cytryny, by zrównoważyć słodycz grenadyny, po czym przelać ją do butelki lub słoika. Gotowe!

Czym zastąpić grenadynę?

Grenadyna jest tylko jedna, niektórzy powiedzą nawet, że jest niezastąpiona. Jednak nie jest to produkt dostępny w każdym sklepie osiedlowym. Jeśli nie masz jej akurat pod ręką, a ochota na dobrego drinka Cię dopadła, możesz użyć syropu malinowego. Tylko pamiętaj, sprawdź skład. Muszą się w nim znajdować maliny (lub sok z malin) – zawsze unikaj syropów z barwnikiem.

Grenadyna - syrop barmański z granatów

Grenadyna to stała pozycja w barach całego świata (fot. depositphotos).

Drugą opcją jest wymieszane soku z granatów z syropem cukrowym w proporcji 1:2. Zamiast soku z grantów można też użyć soku, w którym zanurzone są wiśnie koktajlowe – wtedy syrop będzie miał łagodniejszy smak niż grenadyna, ale również świetnie będzie pasować do drinków.

Tomasz Lipiński

 

(fot. depositphotos)





Tagi drinki




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.