Akademia

  • terroir - co to jest?
2023-09-22

Terroir, czyli skąd wino bierze swój charakter

Wino to niezwykle złożony i fascynujący świat pełen historii, kultury i smaku. To bogactwo i różnorodność sprawiają, że przygoda z degustacją win jest niezwykle interesująca. Każde wino bowiem ma swój charakter i może nas zabrać w ciekawą podróż po aromatach i smakach.

Skąd jednak wino bierze swój charakter? I tu kluczowe jest jedno słowo – terroir.

Terroir (czyt. terłar) to jedno z najczęściej używanych i najmniej chyba rozumianych słów związanych z winem. Pierwotnie kojarzono je z ziemistymi nutami wielu win Starego Świata. Obecnie tym terminem określa się praktycznie każdy region winiarski, przez co nieco stracił on na znaczeniu. Co zatem tak naprawdę stoi za terroir?

Terroir – co kryje się pod tą nazwą?

W produkcji wina terroir odnosi się do wyjątkowej kombinacji czynników środowiskowych, które nadają konkretnej winnicy jej styl. Czynniki te obejmują klimat, rodzaj gleby i topografię. To właśnie terroir ostatecznie decyduje o charakterze win produkowanych w danej winnicy.

Klimat

Najważniejszym czynnikiem jest nasłonecznienie winorośli w okresie wegetacyjnym, co ma znaczący wpływ na końcowy smak wina. Winogrona, które rosną w cieplejszym klimacie koncentrują w sobie więcej cukru, co daje wina o wyższej zawartości alkoholu.

Winogrona hodowane w chłodniejszym klimacie mają często niższy poziom cukru i zachowują większą kwasowość, co czyni je idealnymi do produkcji win musujących i białych.

Terroir - co to jest?

To, w jakim klimacie rosną winogrona, przekłada się na charakter wina (fot. depositphotos).

Przykładowo, winogrona cabernet sauvignon są zwykle uprawiane właśnie w chłodniejszym klimacie, ponieważ do pełnego dojrzewania potrzebują dłuższego sezonu wegetacyjnego. Z drugiej strony odmianę pinot noir można uprawiać w różnych regionach klimatycznych, ponieważ owoce szybko dojrzewają.

Rodzaj gleby

W winnicach na całym świecie znajdują się setki różnych rodzajów gleby, skał i złóż minerałów. Rodzaj podłoża i minerały, które się w nim występują, mają kolosalny wpływ na winorośl i smak wina.

Na przykład winorośle uprawiane na glebach piaszczystych dają wina lżejsze, o niższej zawartości tanin, podczas gdy te uprawiane na glebach gliniastych zmieniają się w wina o większej treściwości i strukturze. Granit z kolei znany jest z zatrzymywania ciepła i właściwości zmniejszających kwasowość winogron.

Terroir - co to jest?

Rodzaj gleby przekłada się na przykład na teksturę wina (fot. depositphotos).

Topografia

Lokalizacja winnicy odgrywa istotą rolę w tym, jakie wina produkuje. Te położone na zboczach wytwarzają wina bardziej złożone i uporządkowane. Oprócz wysokości na smak wina z danego regionu wpływają też warunki geologiczne – sąsiedztwo gór, dolin, odległość od morza. Możecie wierzyć lub nie, ale te grona, które dojrzewają w słońcu i ciepłym wietrze znad morza, mogą dawać wino z subtelnymi słonymi nutami.

Terroir - co to jest?

Lokalizacja winnicy odgrywa istotą rolę w tym, jakie wina produkuje (fot. depositphotos).

Niektórzy do czynników terroir zaliczają jeszcze tradycję. Klasyczne techniki winiarskie i sposób uprawy również mogą mieć wpływ na charakter wina. Świetnym przykładem jest produkcja wina madera – tradycją jest wcześniejsze zatrzymanie fermentacji i wzmocnienie wina brandy, po czym beczki z winem dojrzewają na zewnątrz w słońcu.

Klimat, gleba i położenie winnicy mają niebagatelny wpływ na winogrona używane do produkcji wina. Wszystkie te czynniki sprawiają, że każda winnica ma swój własny, niepowtarzalny terroir. Dzięki temu różne regiony winiarskie produkują wina, które różnią się od siebie smakiem, a my możemy cieszyć się tą różnorodnością i niebywałym bogactwem.

Bycie entuzjastą wina oznacza docenianie jego historii, kultury, a także pochodzenia. Chodzi przede wszystkim o zrozumienie złożonych smaków i aromatów wina, by w pełni się nim cieszyć.

Konrad Bukowski

(fot. depositphotos)





Tagi wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.