2025-03-13
Pieczone szparagi z miodem pitnym
Co za połączenie! Może i ta para wydaje się odważna, ale jest warta grzechu!
SKŁADNIKI
-
1
pęczek szparagów
-
2
ząbki czosnku
-
4
łyżki masła
-
0.5
szklanki startego parmezanu
-
60
ml wytrawnego miodu pitnego
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. W płytkim naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki masło.
- Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów (około 2,5 cm od dołu) i ułożyć je na maśle, po czym posypać posiekanym czosnkiem i startym parmezanem.
- Szparagi podlać miodem pitnym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 15-20 minut, aż będą miękkie, a ser się lekko zarumieni. Przed podaniem szparagi można dodatkowo posypać startym parmezanem.
Dowiedz się więcej! Szparagi – warzywo, które wzmaga apetyt na seks
(fot. depositphotos)
- Wytrawny miód pitny można zastąpić białym winem, np. pinot gris.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy