• Szparagi z pieca z wytrawnym miodem pitnym
2025-03-13

Pieczone szparagi z miodem pitnym

  • 2 porcje
  • 10 minut
  • 15-20 minut
  • na miodzie pitnym
  • bez mięsa

Co za połączenie! Może i ta para wydaje się odważna, ale jest warta grzechu!

SKŁADNIKI
  • 1

    pęczek szparagów

  • 2

    ząbki czosnku

  • 4

    łyżki masła

  • 0.5

    szklanki startego parmezanu

  • 60

    ml wytrawnego miodu pitnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. W płytkim naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki masło.
  2. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów (około 2,5 cm od dołu) i ułożyć je na maśle, po czym posypać posiekanym czosnkiem i startym parmezanem.
  3. Szparagi podlać miodem pitnym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 15-20 minut, aż będą miękkie, a ser się lekko zarumieni. Przed podaniem szparagi można dodatkowo posypać startym parmezanem.

Dowiedz się więcej! Szparagi – warzywo, które wzmaga apetyt na seks

(fot. depositphotos)





  • Wytrawny miód pitny można zastąpić białym winem, np. pinot gris.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.