2025-01-08

Ribollita – rozgrzewająca zupa toskańska na białym winie

  • 4 porcje
  • 50 minut
  • na winie

To rustykalna zupa z chleba, fasoli i warzyw, wywodząca się z kuchni włoskiej. Najlepiej smakuje następnego dnia!

SKŁADNIKI
  • 0.5

    szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • 1

    duża żółta cebula

  • 1

    duża marchewka

  • 1

    łodyga selera

  • 2

    łyżeczki soli

  • 8

    ząbków czosnku

  • 1

    duża szczypta mielonej czerwonej papryki

  • 1

    puszka krojonych pomidorów (najlepiej San Marzano)

  • 1

    szklanka wytrawnego białego wina

  • 9

    szklanek bulionu drobiowego

  • 3

    kromki chleba wiejskiego (lekko czerstwego, bez skórki)

  • 1

    duży pęczek jarmużu

  • 2

    puszki fasoli

  • pieprz do smaku

  • tarty parmezan do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchewkę, czosnek i cebulę obrać. Warzywa razem z selerem opłukać i osuszyć. Cebulę posiekać razem z czosnkiem. Seler i marchewkę pociąć na nieduże kawałki. Chleb pokroić w kostkę o grubości ok. 1 cm. Jarmuż posiekać.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, marchewkę, seler i oprószyć je 1 łyżeczką soli. Warzywa podsmażać ok. 10 minut, aż zmiękną.
  3. Do składników w garnku wrzucić czosnek oraz paprykę w proszku. Wymieszać i gotować ok. 1 minuty. Następnie dołożyć pomidory z puszki oraz wino i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje (powinniśmy uzyskać konsystencję przypominającą dżem).
  4. Do garnka wlać 8 szklanek bulionu oraz wrzucić chleb i jarmuż. Całość gotować ok. 10 minut na średnim ogniu, aż jarmuż będzie miękki, a chleb się rozpadnie.
  5. W międzyczasie, za pomocą widelca, rozgnieść 1 szklankę fasoli z pozostałym bulionem. Puree dołożyć do zupy. Następnie dodać resztę fasoli oraz soli. Gotować ok. 10 minut, aż fasola będzie miękka. Zupę doprawić do smaku czarnym pieprzem (ewentualnie solą).
  6. Zupę można podawać skropioną oliwą i posypaną startym parmezanem.

Sprawdź też! Kuchnia włoska. 5 przepisów na romantyczny wieczór prosto ze słonecznej Italii

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Trebbiano d’Abruzzo

Jego delikatna kwasowość subtelnie podkreśli smaki warzyw i ziół, dodając im lekkości i świeżości. To wino, cenione za swoje cytrusowe nuty oraz subtelne aromaty zielonych jabłek i białych kwiatów, doskonale komponuje się z rustykalnym charakterem naszej toskańskiej zupy.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.