• Kotlety wołowe w aromatycznym sosie na winie
2024-01-22

Steki Salisbury z ciemnym sosem grzybowym na winie

  • 4 porcje
  • 40 minut
  • na winie

Czas zmienić sposób myślenia o mielonych! Te pyszne rumiane kotlety są gotowane na wolnym ogniu w bogatym brązowym sosie z pieczarkami i cebulą. Smaku dodaje nuta czerwonego wina!

SKŁADNIKI
  • 750

    g mielonego mięsa wołowego

  • 60

    ml mleka

  • 0.5

    szklanki bułki tartej

  • 0.5

    małej cebuli

  • 4

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżka musztardy Dijon

  • 1

    łyżka sosu Worcestershire

  • 1

    łyżeczka soli

  • 0.5

    łyżeczki czarnego pieprzu

  • 2

    duże jajka

  • oliwa do smażenia

  • Sos pieczarkowy:

  • 500

    g pieczarek

  • 1

    duża cebula

  • 0.5

    szklanki wytrawnego wina czerwonego

  • 3

    łyżki masła

  • 2

    łyżki mąki pszennej

  • 2

    szklanki bulionu wołowego

  • 1

    łyżka musztardy Dijon

  • 2

    łyżeczki listków tymianku

  • 2

    łyżki sosu Worcestershire

  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować kotlety: obrane cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, po czym połączyć w dużej misce z bułą tartą i mlekiem. Odstawić na 5 minut.
  2. Do składników w misce dołożyć mięso, po 1 łyżce musztardy i sosu Worcestershire oraz jajka. Na końcu dodać sól i pieprz.
  3. Składniki bardzo dobrze połączyć i wyrobić, po czym uformować 4 równej wielkości kotlety o grubości ok. 1,5 cm.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotlety po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyjąć je talerz i dobrze przykryć, by całkiem nie wystygły.
  5. Przygotować sos: Pieczarki obrać i pokroić na kawałki. Cebulę pociąć w piórka. Składniki wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa i podgrzewać na średnim ogniu, aż grzyby się zrumienią.
  6. Na patelnię wlać wino i zwiększyć ogień. Często mieszając, gotować przez 2-3 minuty, aż alkohol całkowicie odparuje.
  7. Zmniejszyć ogień i na patelnię dodać masło. Gdy się rozpuści, wsypać mąkę i całość podgrzewać, mieszając, przez 2 minuty.
  8. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewać bulion. Gdy sos będzie gładki, dodać musztardę, sos Worcestershire oraz tymianek.
  9. Do sosu włożyć kotlety. Następnie całość dusić pod przykryciem przez 5-7 minut. W połowie gotowania mięso obrócić na drugą stronę. Na końcu sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sprawdź też! Jak dobierać wino do wołowiny? Wskazówki dla smakoszy

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Zinfandel

Dla niektórych może to być zaskakujące połączenie, ale zinfandel ze swoimi owocowymi, czasami lekko słodkimi nutami będzie świetnym uzupełnieniem dla tego aromatycznego i bogatego sosu.

To też wino, które doskonale pasuje do wołowiny. Ma wystarczającą ilość garbników, by podkreślić teksturę czerwonego mięsa.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.