2023-07-06
Chłodnik wiśniowy na nalewce
Coś w parze i na słodko? Brzmi intrygująco? I dobrze. Bo w kuchni nie ma miejsca na nudę, szczególnie jeśli gotujecie tylko we dwoje. Oto chłodnik, który zdecydowanie wprawi Was w dobry nastrój.
SKŁADNIKI
-
500
g wiśni (mogą być mrożone)
-
3
szklanki wody + 4 łyżki
-
szczypta cynamonu
-
5
łyżek cukru trzcinowego
-
80
ml nalewki wiśniowej
-
1
łyżka mąki ziemniaczanej
-
1
łyżka śmietany 36%
PRZYGOTOWANIE:
- Wiśnie opłukać i osuszyć na sicie, po czym wydrylować (mrożone rozmrozić). Owoce przełożyć do rondelka, po czym zasypać cukrem i zalać nalewką. Dodać cynamon. Całość doprowadzić do wrzenia i podgrzewać, aż połowa alkoholu odparuje.
- Następnie wlać 3 szklanki wody. Całość zagotować i dusić ok. 10 minut pod przykryciem.
- Płyn przecedzić do drugiego garnka. Wiśnie zmiksować na gładkie purée i dołożyć do wywaru. Całość jeszcze raz zagotować.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i cienkim strumieniem wlewać do zupy, cały czas mieszając.
- Śmietanę połączyć z 2 chochlami zupy, a następnie wlać do całości. Dobrze wymieszać. Zupę ostudzić i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Sprawdź też! Panna cotta z wiśniową frużeliną
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy