• Krewetki na patyku
2022-06-18

Krewetki marynowane w bourbonie

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • z bourbonem

Oto całkiem nowe, imprezowe oblicze krewetki! Rozkręci niejedno spotkanie!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 250

    g krewetek (mogą być mrożone)

  • 1

    łyżka bourbona

  • 1

    łyżeczka jasnego sosu sojowego

  • 1

    łyżeczka płynnego miodu

  • 1

    łyżeczka oliwy z oliwek + do smażenia

  • 1

    ząbek czosnku

  • 1

    1 kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)

Przygotowanie:

  1. Mrożone krewetki wcześniej rozmrozić i opłukać. W miseczce wymieszać sos sojowy, płynny miód, bourbon oraz oliwę z oliwek.
  2. Imbir obrać i pokroić w plasterki, dołożyć do marynaty. Na końcu wrzucić obrany ząbek czosnku w całości oraz krewetki. Dokładnie wymieszać. Krewetki wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  3. Krewetki wyjąć z zalewy i po 3-4 sztuki nabijać na patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i podsmażyć na nim krewetki.
  4. Z marynaty wyjąć czosnek i imbir, po czym zalewę wlać do szaszłyków na patelni. Smażyć na dużym ogniu przez chwilę, by płyn zgęstniał. Szaszłyki podawać na ciepło. Można serwować z posiekaną kolendrą.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.