• Oliwki w panierce
2023-10-27

Smażone oliwki nadziewane migdałem

  • 4 porcje
  • 20 minut

Pyszne oliwki z chrupiącą skórką podawane z majonezem cytrynowym na wermucie. Co za intrygujące połączenie!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 160

    g oliwek nadziewanych migdałami (lub fetą)

  • 100

    g bułki tartej

  • 4

    owoce jałowca

  • 3

    łyżki mąki pszennej

  • 1

    jajko

  • olej do smażenia

  • Dip majonezowy:

  • 2

    łyżeczki wytrawnego białego wermutu

  • 100

    g majonezu

  • 1

    łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce jałowca rozdrobnić w moździerzu i wymieszać z bułką tartą. Jajka starannie rozkłócić.
  2. Oliwki kolejno obtoczyć w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Nadmiar panierki delikatnie strząsnąć.
  3. W rondelku lub na patelni rozgrzać olej i wrzucić oliwki. Smażyć ok. 1-2 minut, aż panierka się ładnie zrumieni. Następnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia.
  4. Przygotować dip: majonez wymieszać z wermutem i sokiem z cytryny. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do oliwek.

Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa

(fot. depositphotos)





Tagi przekąska




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.