Foodpairing

  • jakie wino pasuje do krewetek?
2023-08-30

10 idealnych win do krewetek. Twórz najlepsze połączenia!

Krewetki to chyba najpopularniejszy z owoców morza. Nie mają „rybiego” zapachu ani mulistego posmaku. Są też niezwykle wszechstronnie pod względem kulinarnym. Można je grillować, gotować na parze, smażyć, piec. Kombinacje są nieograniczone.

Jednak krewetka prawdziwego blasku nabiera, gdy łączy się z winem. To jeden z najdoskonalszych duetów w foodpairngu, jeśli dobrze się je zeswata, choć wybór odpowiedniego wina jest z pewnością trudny ze względu na delikatny smak krewetek.

Na ogół do tych skorupiaków dobiera się białe wina, ale nie wszystkie są najlepszymi opcjami. To, jakie połączenia stworzą z krewetkami, zależy od ilości cukru resztkowego i kwasowości. Z kolei czerwone wina mogą przyćmić niesamowity smak krewetek swoimi garbnikami, dlatego najlepiej wybierać lekkie czerwone wino o niższej zawartości tanin.

Sprawdźcie, które wina najlepiej pasują do krewetek i stwórzcie najlepsze doświadczenia kulinarne! Oto nasze TOP 10!

jakie wino pasuje do krewetek?

Krewetki doskonale komponują się z winem, nawet czerwonym (fot. depositphotos).

Prosecco

Prosecco ma wyraźnie kwiatowy aromat i skłonność do słodszych nut smakowych. Z jednej strony ta kombinacja jest na tyle subtelna, że nie przytłoczy samego smaku krewetki, z drugiej jednak ta naturalna słodycz prosecco lekko kontrastuje z delikatnym mięsem. W efekcie daje to bardzo ciekawe połączenie.

Do przyjemnych bąbelków prosecco szczególnie pasować będą krewetki z pikantną nutą, np. z dodatkiem chili.

Pinot blanc

Dzięki jasnemu i rześkiemu profilowi pinot blanc jest idealnym dopełnieniem dań z krewetkami.

To półwytrawne białe wino ma lekki i orzeźwiający smak, z głównymi aromatami owoców tropikalnych i owoców pestkowych, które uzupełniają smak duszonych lub lekko podsmażonych krewetek.

Subtelne nuty kwiatowe i cytrusowe pomagają idealnie zrównoważyć zapach czosnku i świeżych ziół.

Sauvignon blanc

Klasyka w foodpairingu. Ta para jest po prostu dla siebie stworzona. Elegancka prostota tego francuskiego wina sprawia, że pasuje do krewetek niemalże w każdym wydaniu.

Profil aromatyczno-smakowy sauvignon blanc balansuje na granicy pomiędzy cytrusami a słodkimi owocami tropikalnymi, co doskonale komponuje się z delikatnymi krewetkami.

Bardzo lubimy podawać to wino do krewetek z grilla. Cytrusowe akcenty sauvignon blanc nabierają wyrazistości przy mocniej przysmażonych kawałkach.

Chenin blanc

Znane jest ze swoich kwiatowych akcentów i charakterystycznego woskowego posmaku. To białe wino jest na tyle osobliwe i aromatyczne, że zdecydowanie wyróżnia się przy posiłku, ale nie jest na tyle odważne, aby przyćmiło Twoje jedzenie. Lekko miodowe nuty i akcenty owoców tropikalnych wprowadzają przyjemny kontrast.

To dość wszechstronne wino, które może mieć różny poziom słodyczy. Do krewetek najbardziej będzie pasować wino wytrwane z aromatem limonki i estragonu.

Warto też rozważyć chenin blanc w wersji musującej. Będzie świetnie pasować w szczególności do smażonych krewetek, np. w tempurze. Kwasowość naprawdę błyszczy w tej odmianie i jest bardzo pożądana przy nieco „tłustszej” krewetce.

Muscadet

To lekkie, orzeźwiające wino z bardzo cytrusowym profilem (nuty cytryny i limonki), z subtelnym kwiatowym akcentem i nieco słonawym finiszem.

Jego kwasowość jest również wysoka i wystarczająco wytrawna, co sprawia, że to wino świetnie odnajdzie się z krewetkami w bardzo prostej wersji – duszonymi na winie lub pieczonymi w ziołach.

Z tym winem jednak unikaj cięższych potraw. Do krewetek w sosie maślanym lub śmietanowym lepiej wybrać nieco bogatsze wino.

Dębowe chardonnay

Ma ciężką, kremową konsystencję i lekko maślany posmak, który idealnie komponuje się z owocami morza.

Znajdziemy tu nuty dojrzałych owoców, takich jak gruszka i morela, a także akcenty dębu i wanilii.

Pamiętaj jednak, że lżejsze dania z krewetek, które nie są mocno doprawione lub tylko są lekko podsmażone lub gotowane, szybko zostaną przyćmione przez kieliszek dębowego chardonnay. To wino wybierz, jeśli serwujesz bogato przyprawione krewetki z grilla lub w kremowym sosie. Tylko w takiej formie będzie można je zrównoważyć bogatszymi cechami dojrzewajacego chardonnay.

Barbera

Te lekkie, soczyste wino pełne czerwonych owoców. To też jedno z lepszych czerwonych win, jakie można podać do krewetek.

Wysoka kwasowość, niska zawartość tanin i lżejsze ciało sprawią, że smak Twoich owoców morza będzie nieco bogatszy.

To świetne wino do smażonych lub grillowanych krewetek. Mocniej przyrumienione kąski dobrze będą się komponować z lekko pikantnym smakiem barbery.

Pinot noir

Dzięki niesamowicie zbalansowanemu charakterowi pinot noir jest bardzo wszechstronnym winem w grze zwanej foodpairingiem.

Młode pinot noir jest przepełnione nutami czerwonych owoców oraz ma lekkie, gładkie ciało. To doskonałe cechy, gdyż dania z krewetek świetnie sobie radzą z wyższą kwasowością, lżejszą budową i bardziej owocowym charakterem.

Lekkie ciało, bogate aromaty – to zawsze będzie doby wybór dla krewetki.

Beaujolais nouveau

To wino o lekkiej budowie i świeżym, owocowym zapachu, które powstaje z winogron gamay znanych ze swoich aromatycznych właściwości.

Nuty wiśni, malin i przypraw w tym czerwonym winie uzupełniają świeżość krewetek w naprawdę wyjątkowy sposób. Beaujolais nouveau ma również niską zawartość garbników i kwasowość na odpowiednim poziomie, by stworzyć z krewetką (i innymi owocami morza) bardzo udany duet.

Rioja

To czerwone wino o średniej budowie. Ma wysoką kwasowość i wyróżnia się dżemowymi smakami.

Ta bujna odmiana wina ma wszystko, od intensywnych aromatów owocowych po nuty ciepłych przypraw – nie będzie pasować do prostych dań z krewetkami, ale tam, gdzie pojawia się aromatyczny sos pomidorowy i mocne przyprawy, jak pieprz, słodka i wędzona papryka lub chili, będzie doskonałym uzupełnieniem posiłku.

Jeśli łączysz wina z krewetkami, najlepszym wyborem są wina białe, ale nie warto całkowicie rezygnować z win czerwonych. Z nimi też mogą powstać pyszne pary. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wybierzesz idealne wino do Twojego dania z krewetkami.

Tomasz Lipiński

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.