Inspiracje

  • Jak czerpać przyjemność z gotowania i czerpać pozytywne doświadczenia kulinarne
2022-06-29

Radość z jedzenia – twórz pozytywne doświadczenia!

W jedzeniu nie chodzi tylko o to, aby jeść. Nie powinno służyć ono wyłącznie do zaspokajaniu głodu. Ważne jest, by jednocześnie cieszyć się nim, tworzyć nowe wspomnienia i wzbogacać nasze doznania. Jak zatem stworzyć pozytywne doświadczenia kulinarne w swoim życiu?

Jemy głównie z trzech powodów. Po pierwsze, dla energii – bez jedzenia nie jesteśmy w stanie funkcjonować. To podstawa naszej egzystencji. Po drugie, dla przyjemności. Dobry obiad zwyczajnie wprawia nas w dobry humor. Po trzecie, z powodów emocjonalnych – czasami jemy, by poczuć się po prostu lepiej.

Jak czerpać przyjemność z jedzenia

Jedzenie to zdecydowanie coś więcej niż zaspokajanie głodu (fot. Clem Onojeghuo/Unsplash).

Pewne jest jedno, jedzenie to zdecydowanie coś więcej niż zaspokojenie podstawowych funkcji życiowych. Chodzi o doświadczanie pozytywnych doznań kulinarnych. U każdego może ono wyglądać inaczej – przecież różnimy się od siebie. Jednak wszyscy chcemy czerpać radość z posiłku i tworzyć smaczne wspomnienia. Jak zatem czerpać przyjemność z jedzenia?

Zacznijmy więc od początku, czyli od gotowania

Zaangażowanie w cały proces przyrządzania jedzenia gra bardzo dużą rolę w doznaniach kulinarnych. Możesz się bawić, eksperymentując ze składnikami i łącząc różne smaki, odkrywając różne techniki, a nawet używając akcesoriów kulinarnych, które potrafią być bardzo designerskie, a nawet zabawne.

Ludzie na ogół mają bardziej pozytywne doświadczenia związane z jedzeniem, gdy sami je przyrządzają. I nawet jeśli nie wszystko wyjdzie tak, jak sobie to zaplanowałeś, to nadal możesz tworzyć miłe wspomnienia – to ona nauczyła Cię, jak dobrze filetować rybę, bo nie byłeś w tym mistrzem albo zrobiłeś zupę tak gęstą, że było jej bliżej do gulaszu, ale i tak ją zjedliście z uśmiechem, bo dzieliliście ten moment we dwoje. Wspólne gotowanie też może być zabawne. Zresztą jest ono również częścią pozytywnego doświadczenia kulinarnego.

Jak czerpać przyjemność z jedzenia?

Wspólne gotowanie to zabawa i część pozytywnego doświadczenia kulinarnego. Sprawdź! Jak gotowanie wpływa na nasz nastrój? (fot. Jason Briscoe/Unsplash).

Interakcja z innymi podczas przyrządzania posiłku jest niezwykle kluczowa. Gdy dołącza do Ciebie druga połowa lub wpadają przyjaciele, ta z pozoru zwykła czynność zamienia się w dobrą zabawę. Miło, gdy wszystko się łączy: wspólny śmiech, eksperymentowanie, próbowanie, wymienianie się ciekawostkami kulinarnymi. To buduje fantastyczną więź i miłe wspomnienia, na których nam tak zależy. „Co to jest?” – to niewinne z pozoru pytanie o jakiś składnik może wywołać całą dyskusję i lawinę historii. Pamiętaj, to, jak Twoi bliscy reagują na jedzenie i sam proces gotowania, też tworzy przyjemność kulinarną. Chodzi o budowanie relacji.

Dobrze się dzielić

Zupełnie inaczej przygotowuje się jedzenie, jeśli towarzyszy temu myśl, że będziesz się nim z kimś dzielić. Jesteś bardziej zmotywowany podczas gotowania i z większą ochotą siadasz do posiłku. Karmienie drugiego człowieka daje wielką satysfakcję, dlatego w przygotowanie dania wkładasz całe serce.

Pamiętaj, pozytywne doznania kulinarne to wspomnienia. Liczy się smaczne jedzenie, ludzie i interakcja między nimi, czyli atmosfera. Siedzisz z przyjaciółmi, rozmawiasz i delektujecie się jedzeniem. Jednocześnie, może nie zdajesz sobie z tego jeszcze sprawy, pogłębiacie relacje. Cieszycie się chwilą z innymi. Ta radość z jedzenia to zostaje w pamięci na długo – i właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Jak czerpać przyjemność z jedzenia. Pozytywne doświadczenia kulinarne

Jedzenie smakuje zupełnie inaczej, gdy będziesz się nim dzielić z przyjaciółmi (fot. Lee Myungseong/Unsplash).

Jak budować pozytywne doświadczenia kulinarne? Bądź tu i teraz!

Jeśli chcesz tworzyć pozytywne doświadczenia kulinarne, musisz skupić swoją uwagę na jedzeniu. Dostrzec, co znajduje się na talerzu. Poczuć aromat i smak. Nie próbuj od razu wszystkiego naraz – skup się na chwilę na jednym składniku, po czym dodaj coś nowego.

Na co dzień nierzadko jemy w biegu, czasem jadąc samochodem, czasem przed ekranem komputera. A żeby poczuć prawdziwą przyjemność, musimy dać sobie trochę czasu – jeść powoli, smakować kolejne kęsy, zwracać uwagę na wizualną stronę jedzenia. Choć brzmi to banalnie, to w rzeczywistości zwolnienie tempa wcale takie łatwe nie jest. Jednak warto! W pośpiechu nawet nie zauważamy, co jemy, po czym chwilę później zapominamy już nawet, jak wyglądał nasz obiad – tak nie zbudujemy żadnych miłych kulinarnych doświadczeń.

Trzeba przyznać, że trudno jest być zaangażowanym i skoncentrowanym na posiłku, jeśli coś nas stale rozprasza. Wyłącz więc telewizor i telefon, przygaś światła – pozbądź się z otoczenia wszystkiego, co Ci może przeszkadzać. Sednem świadomego jedzenia jest uwaga. Przeżuwanie czegoś podczas oglądania programu telewizyjnego nie stworzy nam wspomnień ani nie da żadnych pozytywnych doświadczeń. Jest tylko jedzeniem dla jedzenia. A nam przecież chodzi o celebrację chwili.

Jak czerpać przyjemność z jedzenia. Pozytywne doświadczenia kulinarne

Chcąc tworzyć pozytywne doświadczenia kulinarne, musisz zwolnić i skupić swoją uwagę na jedzeniu (fot. Pablo Merchán Montes/Unsplash).

Na moment też pozbądź się etykiet „dobre” i „złe” jedzenie. Jeśli dbasz o siebie, jesteś zdrowy, możesz od czasu do czasu oddać się hedonistycznym przyjemnościom. Na ten jeden wieczór przestań obsesyjnie liczyć kalorie. Zresztą, gdy zaczniesz jeść świadomie i gotować na dobrych produktach, szybko okaże się, że zaczniesz doceniać jakość na talerzu i „śmieciowe” jedzenie nie będzie już dla Ciebie w żaden sposób satysfakcjonujące.

Wiadomo, że nie każdy posiłek będzie pozytywnym doświadczeniem – nie zapadnie Ci na długo w pamięci i nie będzie łączył się z hedonistycznym podejściem do jedzenia. Miło jednak od czasu do czasu połączyć smaki, przyjaciół, śmiech, kosztowanie, dzielenie się i radość! Właśnie taki miks tworzy wyjątkowe wspomnienia.

Zrób z tego swoją rutynę – piątkowe kolacje z przyjaciółmi raz w miesiącu, sobotnie randki w dni nieparzyste, spotkanie z kumplami w tygodniu przy steku… To zależy od Ciebie, z kim i co chcesz celebrować. Ważne, by to powtarzać i uczynić z tego stałą część Twojego życia. Pozytywne doświadczenia kulinarne są związane ze wspomnieniami, które tworzysz. Połączeniem relacji między ludźmi i jedzenia. A im więcej takich interakcji, tym więcej prostej przyjemności w życiu.

Jak czerpać przyjemność z jedzenia. Pozytywne doświadczenia kulinarne

Jedzenie to czerpanie radości z posiłku i tworzenie smacznych wspomnień (fot. Mariana Medvedeva/Unsplash).

Zastanów się więc, jak doświadczasz na ogół jedzenia. Jak je smakujesz, jak gotujesz, jak jesz? Co możesz zmienić, by stworzyć pozytywne doświadczenie związane z jedzeniem? Powodzenia!








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.