• camembert w winie
2022-05-31

Camembert pieczony w białym winie

  • 2 porcje
  • 10 minut
  • 15-20 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Doskonała przystawka przed kolacją we dwoje lub świetny dodatek do deski serów podczas degustacji wina.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    krążki sera camembert

  • 100

    ml białego wina wytrawnego

  • 4

    gałązki tymianku

  • 2

    łyżki płynnego miodu

  • prażone orzechy ziemne bez soli do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Sery przełożyć do dwóch małych naczyń żaroodpornych i zalać winem. Wierzch posypać listkami tymianku.
  2. Sery wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15-20 minut. Camemberty podawać polane miodem i posypane posiekanymi orzechami ziemnymi.

TO PASUJE

Chardonnay

Camembert i chardonnay to jedno z najlepszych połączeń kulinarnych. Polecamy jednak sięgnąć po świeże wino, które nie dojrzewało beczkach. Zdecydowanie lepiej się będzie komponować z serem niż to starzone. Subtelny smak chardonnay wspaniale uzupełnia się z bogatym i maślanym smakiem camemberta, a kwasowość doskonale przebija się przez jego kremowy charakter.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.