• wiśnie w czerwonym winie do deserów
2024-01-18

Wiśnie w żelu na czerwonym winie

  • 12 porcji
  • 20 minut
  • na winie

Doskonały dodatek do ciast, deserów i śniadań na słodko. W chłodne dni są doskonałym dopełnieniem gorącej herbaty.

SKŁADNIKI
  • 500

    g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)

  • 200

    ml czerwonego wina wytrawnego

  • 100

    g cukru

  • 5

    g żelatyny

  • 100

    ml wody

  • 2

    łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka wrzucić wiśnie (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) i zalać winem. Dodać cukier i całość gotować na średnim ogniu, aż owoce zmiękną, a cukier się rozpuści.
  2. Żelatynę namoczyć w 50 ml wody i dodać do wiśni. Przez chwilę podgrzewać.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w pozostałej wodzie. Przygotowaną zawiesinę wlać do gotujących się wiśni. Całość doprowadzić do wrzenia, cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Sprawdź też! Jak wybrać dobre wino w markecie? 8 prostych wskazówek!

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Montepulciano

Te wina na ogół charakteryzują się aromatem czerwonych owoców. W swym profilu zbliżone są do merlota. Znajdują się tu nuty wiśni, jeżyny, maliny oraz czerwonych śliwek, które idealnie pasują do naszego przepisu.

Tagi deser, wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.