• Krem marchwiowy na soku pomarańczowym i brandy
2024-03-25

Wiosenna zupa marchewkowa z nutą pomarańczy

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • z brandy

Piękny pomarańczowy kolor i ten smak młodej marchewki… Jednak krem nie byłby tak wyjątkowy, gdyby nie odrobina soku pomarańczowego i kropla aromatycznej brandy.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 800

    g młodej marchewki

  • 2

    średnie cebule

  • 2

    łyżki masła

  • 1

    l bulionu drobiowego

  • 1

    szklanka soku pomarańczowego

  • 2

    łyżki brandy

  • 4

    łyżeczki posiekanego estragonu (opcjonalnie)

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchewki dokładnie opłukać i pokroić w plasterki (nie trzeba jej obierać). Cebule posiekać.
  2. W garnku rozgrzać masło i wrzucić marchewkę z cebulą. Podsmażać ok. 5 minut, mieszając.
  3. Składniki zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i całość dusić pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Zupę zmiksować za pomocą blendera.
  4. Do kremu wlać brandy i sok pomarańczowy. Zupę ponownie zagotować i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem jeszcze kilka minut. Na końcu doprawić solą, pieprzem oraz estragonem (opcjonalnie). Można podawać z chipsami marchewkowymi.

Sprawdź też! Krem z borowików z nutą brandy

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.